На „Позитано” за пореден път ще се плати сметката на едно провалено управление

Представянето на АБВ на евровота бе добър ход и първа стъпка към парламентарните избори

Задължителното гласуване ще накара хората да отидат до урните и ще ограничи купения вот. Това заяви в сутрешния блок на bTV „Тази сутрин” Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Той обаче е на мнение, че мярката трябва да бъде приложена само временно. Първанов смята, че въвеждането на задължително гласуване е само малка част от промените, които трябва да бъдат направени в закона. Той смята, че Изборният кодекс трябва да бъде изцяло пренаписан така, че да не позволява възможността една партия да има огромен брой наблюдатели. Законът трябва да регламентира и по-ниски партийни субсидии. И този комплекс от мерки би реабилитирал българската политика, категоричен е президентът.

По въпроса за датата на предсрочните парламентарни избори, Георги Първанов обясни, че водещият въпрос в случая е стабилността в държавата, както и приемането на бюджета за следващата година. Инициативата за това може да поеме държавният глава, след като правителството подаде оставка, каза още Първанов.

Като добър ход и първа стъпка към парламентарните избори определи Първанов представянето на АБВ на евровота. „И при този резултат влизаме в бъдещия парламент, при положение, че направихме най-бедната кампания, при положение, че нямаме никакви медии...”, коментира той. Той коментира и тезата на БСП, че АБВ „къса жива плът от столетницата и й отнема гласове” като нелепа, смешна и недемократична. „Ако някой смята, че има запазени гласове някъде, той е обречен”, каза още президентът и определи като част от опорните точки на левицата идеята, че АБВ е проект на ГЕРБ.

Президентът Първанов заяви, че не приема постановката за спиране на „Южен поток”, докато се разберат Русия и Украйна. По същата логика може да бъде спрян „Северен поток” до постигане на разбирателнство между двета страни. И цената за всичко това се плаща от бедните държави като България , категоричен е той.