Апелативен съд – Бургас потвърди ареста на двама, разследвани за грабеж в Ямбол

Архив Бургас

09-06-2014, 15:53

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Задигнали 80 000 лв. от служител на фирма инкасо

Апелативен съд – Бургас потвърди отказа на Окръжен съд – Ямбол да измени наложената на Нилиян Русев и Костадин Димитров мярка за неотклонение задържане под стража. Те са разследвани за това, че като помагачи, заедно с още две лица, са извършили на 05.03.2014 г. грабеж на над 80 хил. лв., собственост на Община Ямбол и „ВиК“ ЕООД – Ямбол. Парите са отнети от служител на фирма за инкасо, докато ги пренасял до банков клон.

На 03.04.2014 г. Окръжен съд – Ямбол е взел спрямо четиримата мярка за неотклонение задържане под стража. Днес Русев и Димитров обжалват пред въззивния съд определението, с което е потвърдена взетата им мярка за процесуална принуда.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас обърна внимание, че събраните в досъдебното производство доказателства не водят до промяна на вече направеното обосновано предположение и не поставят под съмнение авторството на двамата на деянието, за което са привлечени да отговарят. Държавният обвинител посочи, че то е с изключително висока степен на обществена опасност и характеризира обвиняемите като лица с висока степен на обществена опасност. Това обстоятелство обуславя реалната опасност те да извършат друго деяние, при по-лека мярка за неотклонение. Прокурорът уточни, че задържането не надвишава разумния срок.

Защитникът на Димитров и Русев пледира, че престоят им в ареста превишава разумния срок и поиска мярката за неотклонение да бъде изменена в домашен арест. Той се мотивира с коректното процесуално поведение на обвиняемите. Димитров бил възстановил по-голяма част от сумата, предмет на престъплението. Според адвоката неправилно първоинстанционният съд е приел, че той е участвал в организирането и осъществяването на ново деяние. Подзащитните му не са осъждани и нямало опасност да се укрият или да извършат друго деяние, включително да окажат въздействие върху свидетели, заяви адвокатът.

Апелативен съд – Бургас прие, че събраните в досъдебното производство доказателства водят до обосновано подозрение за авторство на Димитров и Русев -  като помагачи в грабежа, предмет на обвинението. Въззивният съд намира за основателни твърденията на защитниците, че не съществува опасност те да се укрият, тъй като Русев и Димитров са трудово ангажирани. Това обаче не мотивира съда да измени постановените им мерки за неотклонение в по-леки. Апелативен съд – Бургас прие, че правилно първоинстанционния съд е установил наличие на реална опасност те да извършат престъпление, ако не бъдат задържани. Съдебният състав обърна внимание на сведенията, че те наркозависими и това извежда опасността да сторят престъпление, за да си набавят средства за закупуване на наркотични вещества. Определението на Апелативен съд – Бургас не подлежи на обжалване и протест.