Полицията:Няма гаранция, че откраднатите мощи от храма в Черноморец са на двама светци

Крадците в никакъв случай няма да вземат очаквана сума, тъй като реликвите нямат никакви сертификати

Няма гаранция и доказателства, че откраднатити мощи от храма в Черноморец са на Свети Никола и Свети Стефан. Откраднатото от църквата трудно може да се пласира в канал за трафик на ценности, тъй като нямат сертификати, твърдят криминалисти. Крадците по никакъв начин не могат да докажат, че това, което предлагат са мощи на Светии. По същия начин се спореше и с изчезването на частица от мощите на Свети Йоан Кръстител от Сливен, защото въпреки многото анализи, документални филми и изследвания, все още не може да се потвърди изцяло автентичността им. Така че дори и да са изнесени няма гаранция че се касае за мощите на светеца, както и в нашия случай за това, че тези мощи са били наистина на Свети Никола и Свети Стефан, заяви говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева. В случай, че бъдат пласирани, ще се изиска сертификат и при положение че такъв няма, цената им няма да бъде тази която се очаква.

Припомняме, че мощите бяха откраднати от храма в събота. Отец Стилиян открил липсата на светинята в неделя, когато влязъл за да отслужи литургия. Заедно с реликвите са откраднати и 70 лева от малки ковчежета. В църквата Свети Никола в Черноморец е било проникнато чрез изкривяване на метални пръчки, представляващи решетка, през отворен прозорец. Според отец Стилиян мощите не могат да бъдат оценени и не могат да бъдат предмет на търговия и човекът, който ги е взел, не може да спечели от това. Полицията направи повторен оглед на храма. Най-таченият светец по Черноморието е и закрилник на града и само след седмица там ще местните ще гласуват дали Черноморец да върне старото си име Свети Никола. От местната полиция допускат и версията, че кражбата може да е свързана и с предстоящия референдум. Той ще се проведе на 15 юни за смяна на името на града на Свети Никола.

Местните в Черноморец напомниха и за  драматичното събитие от есента на 1995 година, когато на 17 септември избухна пожар в църквата „Свети Никола“ в тогавашното село Черноморец. Тя бе спасена благодарение на бързата реакция на пожарникарите.