М. Габриел с приз „Политик на национално ниво” за принос към българските деца

На официална церемония в Столичния куклен театър бяха връчени годишните награди на Национална мрежа за децата „Златна ябълка”

В четвъртото издание на наградите бяха номинирани 45 организации и личности в седем категории.

Евродепутатът Мария Габриел беше номинирана от Обществен съвет по образование – Гоце Делчев в категорията „Политик на национално ниво” за организираните от нея ежегодни ученически конкурси, за инициативите, насочени към децата и семействата с тяхното активно участие, за дейностите на европейските информационни центрове на евродепутата, провеждащи младежки обучения и информационни кампании.

В момента Мария Габриел е ръководител на експертна мисия в ДР Конго и от нейно име наградата взе столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Въпреки че наградата е за политик на национално ниво, Мария Габриел вече е политик на световно ниво. Изключително щастлива съм, че я познавам и работя с нея. В работата си тя не губи своя усет и чувствителност към всеки един човек, особено към децата. Често си мислим, че вече няма такива хора, но тя е доказателство за противното.”, заяви Йорданка Фандъкова. Наградата беше връчена от Мариама Диало - аташе на Министерство на външните работи на Франция по правата на децата за България, Румъния и Молдова.

Наградите „Златна ябълка” са годишни награди за застъпничество и защита на правата на децата. С тях се отличават отделни личности и институции, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризират необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощряват добрите практики във всички сфери на детския живот.