Внимавайте! Може да се върнете като просяк от почивка на морето

Данъчни предупреждават за източени карти и измами в обменните бюра

Бум на жалби от "изгорели" клиенти на мними чейндж бюра и  жертви на източени банкови карти и това лято се очаква да зелят Южното Черноморие.

От Агенцията по приходите предупреждават граждани и гости да бъдат особено бдителни за парите си в следващите месеци.

Измамени и с изпразнени банкови карти и джобове остават доста от посетителите на летните курорти у нас. От НАП съветват за внимаваме при няколко „капана“. Чейндж бюрата за обмяна на валута в курортите се нареждат сред най-честите източници на незаконна печалба на гърба на гостите по морето. Данъчните напомнят, че трябва да се обръща внимание на курса, обявен на таблото пред самото обменно бюро. Честа практика е изписването на подвеждаща информация. За да се презастраховате, е редно да попитате предварително касиера на обекта за нужната ви информация преди да пристъпите към самата сделка. Преди да поставите личния си подпис на документа е добре да проверите дали коректно е описана сумата от съответната валута, обменния курс, както и общата стойност на сделката. При възникнали проблеми е добре да се знае, че на таблото в обменното бюро са изписани телефоните за контакти с НАП.

 

Данъчните напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На фискалните бонове в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG. За услуги от атракционен характер като водни пързалки, виенски колела и други се допуска издаването на билет вместо фискален бон.

 

При търговия със златни или сребърни принадлежности трябва да се следи за държавния знак. Той трябва да е изобразен върху всички изделията от благородни метали, изключение правят само тези от платина, които се изработват или продават в България. Маркировката с държавен печат гарантира качеството на изделията, обръщат внимание данъчните.