Хотелиери изготвят обща Харта, с която ще настояват за създаване на Министерство на туризма

Решението бе взето на кръгла маса на тема: „Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност”

Националните курорти в България да станат обособени самостоятелни ареали, да се регламентира законово техния статут като понятие, да има ясна дефиниция - как те да се развиват, как да се финансират и как да разходват по най-добрия начин средствата. За това настояват представители на националните черноморски и планински курорти у  нас. Решението бе взето на кръгла маса на тема: „Проблеми на националните  курорти и пътя към тяхната самостоятелност”, която се проведе в курорта „Елените”. На нея присъстваха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, представители на Съюза на собствениците- Слънчев бряг, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, представители на курорта „Елените”, к.к. „Златни пясъци”, „Албена” АД, Приморско, „Пампорово” АД и др.
В присъствието на заместник- министъра, всички участници в конференцията се обединиха около искането и за създаване на Министерство на туризма. Всички тези искания ще бъдат обединени в една обща Харта, която ще бъде изготвена от браншовиците на работна среща следващата седмица. „С тази Харта ще настояваме пред всяко следващо управление, исканията ни да бъдат изпълнени и да получим собствено министерство”, каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците- Слънчев бряг.
 „Очевидно туризмът трябва да намери съответното свое адекватно представителство, по отношение на законодателство, изпълнителна власт, бюджет. Това са основните пунктове, по които ние сме съмишленици”, заяви заместник-министърът. Той съобщи, че органите от различни министерства и агенции, които осъществяват контрол над туризма са общо 15, а най- големият генератор на приходи, не получава адекватна част от бюджета и няма своя партньор, чрез който да си решава проблемите. „По същия начин, по който местните власти управляват една община, по същия начин би трябвало да има колективен орган , който да управлява тези ареали. Не е нормално „Слънчев бряг” да вкарва в хазната милиони и в същото време да моли Община Несебър да прибере боклука от алеите, да асфалтира улиците и да оправи тротоарите”, каза Бранимир Ботев.  Той заяви, че всеки седми лев в България се генерира от туризма. Отрасълът генерира 13,6 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната, а получава едва 10 милиона за реклама. „Парите все още не сме ги получили, надявам се другата седмица това да стане факт”, посочи Ботев.