С дъга и български джаз завърши „Джаз форум Стара Загора 2014“

Със силно старозагорско присъствие бе белязана третата фестивална вечер на „Джаз форум Стара Загора“.

„In the mood“ в изпълнение на Военен биг бенд Стара Загора със солисти младите момичета от квартет „Розов свят“ пренесе публиката в ерата на суинга и доброто настроение.
След тях към бенда се присъедини саксофонистът Петър Момчев, за да поведат на едно ретроспективно пътуване назад във времето, когато джазът в България е бил непознат и само единици са се осмелявали да го изпълняват. Като Милчо Левиев, чиято композиция „Sad a little bit“ прозвуча от сцената, и като Любомир Денев, чиито „Афоризми“ по текстове на Радой Ралин композиторът изпълни заедно с Милица Гладнишка.

Във втората част на вечерта маестрото представи свои солови творби и изпълни няколко пиеси в партньорство с Венци Благоев и Цветомир Цанков.

„Ангела на джаза“ – Румен Тосков – Рупето, почетоха джазмените. „Рупето не говореше много. Той казваше всичко с музиката си. Затова и ние само ще свирим“ – каза тромпетистът Росен Захариев. Бе изпълнена и композиция в памет на Георги Борисов, в която се изяви и синът му Александър, цугтромбонист в Биг бенда на БНР.

Вечерта завърши с авторски теми на най-младите композитори Димитър Льолев, Шибил Бенев, Петър Момчев, Теодор Петков и др.

Музиканти и публика заедно поставиха финалния акорд на третия „Джаз форум Стара Загора“ с джазиран вариант на „Къде си вярна ти любов народна“ и с посланието да ценим и подпомагаме българското изкуство.