Контрабандна валута за над 100 000 лв откриха митничари на Лесово под завивките на шофьор на ТИР

Камионът е пътувал в посока от България за Турция

Недекларирани 57 080 евро откриха митническите служители на митнически пункт Лесово в шофьорската кабина на ТИР с турска регистрация.

Камионът е пътувал в посока от България за Турция, управляван от турски гражданин. На българския граничен митнически пункт в Лесово шофьорът е обявил, че не пренася нищо за деклариране. При извършената щателна митническа проверка митническите служители откриват в леглото на шофьора четири увити в хартия пакета с общо 57 080 евро. Контрабандната валута с левова равностойност 111 637 лв., е била скрита под завивките на леглото в шофьорската кабина.  Според последвалите обяснения на водача на камиона, валутата е собственост на транспортна фирма.

Контрабандната валута е иззета и срещу турския гражданин с инициали I.T. е образувано досъдебно производство по чл. 251 от НК, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас.

Други два опита за контрабанден износ на недекларирана валута са пресечени от митническите инспектори на Малко Търново през последните дни. Иззети са недекларирани 34 900 евро. Нарушителите са двама български граждани, които са пътували с лек автомобил .

Общо 91 980 евро недекларирана валута са задържали митническите служители на граничните митнически пунктове в Лесово и Малко Търново от началото на месеца.