Правителството има кауза - да бетонира и последните зелени кътчета от Черноморското крайбрежие

Направи каквото можа, започвайки с предумишлената загуба на дела

През изминалата година това правителство защити своята кауза – да бетонира и последните останали зелени кътчета от Черноморското крайбрежие. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова. „То направи каквото можа, започвайки с предумишлената загуба на дела, за да може общият устройствен план на Царево да има одобрение във вида, в който е, а именно да се застрои и Корал, и всички останали зелени кътчета. Това се случи и с терена на „Дюнигейт” в Иракли, Камчийски пясъци, Карадере. Всичко това се реализира поетапно през изминалата година. Лицемерието, наречено мораториум, приет преди една година, чийто срок изтича в идните седмици, даде възможност в мътните води на тази година всички стари заменки по черноморския бряг да бъдат реализирани и на тях да започнат строителни дейности”, заяви депутатът.

„Имам документи, с които поредна огромна лъжа, лично произнесена от министъра на инвестиционното проектиране Данов, когато той каза, че всичко случващо се в Карадере, е фотошопска идея и нищо повече. Това не е така. Като бивш регионален министър знам какво имаше там. Пуснах парламентарни запитвания до общината и до министерството и лично с подписа на Данов сам потвърди, че излъга, когато ми предостави в писмен вид документ, в който пише, че това вече не е фотошопска картинка. За Карадере си има и проект, и издадени разрешения за строеж и те могат да бъдат подновени до края на юли. Надявам се всички заедно да спрем всичко това, което се случва”, добави Павлова.

„Предвиденото предложение за парк „Българско Черноморие” включва много зони – частни терени, за които ще трябват стотици милиони и милиарди, както изчисляват някои, да бъдат отчуждени или национализирани, ако ще се връщаме в една друга държавна система на управление. Много удобно в списъка на този парк именно тези имоти – Карадере, Камчийски пясъци, Корал, Иракли – просто не влизат. Това е много удобно и хитро – в мътната вода е най-лесно да могат да се оправят всички тези неща. Нека това правителство да преустанови тези действия, за да защитим Българското Черноморие, новото управление незабавно да закрие Министерство на инвестиционното проектиране, да се приемат тези заповеди за защита на черноморските територии, за да се спазва законът и да не се позволява това строителство”, подчерта Лиляна Павлова.

„С приетите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие дават възможност да се строи и в стометровата ивица на крайбрежието в параметри за ниско и средно строителство, а не както е удобно записано – уж като преместваеми обекти, което не е вярно. Това лято ще има много повече неохраняеми морски плажове”, каза още Павлова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"