Наши ученици на среща в Израел с Патриарха на Йерусалим Теофолис III

Животът

18-06-2014, 12:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Младежите са победители в конкурса за есе „Спасяването на българските евреи от депортиране в концентрационните лагери по време на Втората световна война“

Делегация от 15 български ученици, водена от директора на фондация „България интернешънъл“ Яков Джераси, се срещна в Израел с Патриарха на Йерусалим Теофолис III. Младите хора са победители в националния конкурс за ученическо есе на тема „Спасяването на българските евреи от депортиране в  концентрационните лагери по време на Втората световна война“. Те са в Израел със съдействието на председателя на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев.

„Ролята на българския народ, който заедно с царя и Българската православна църква спаси 50 хил. евреи от фашисткия геноцид е изключителен акт, с който България трябва да се гордее , но и за който младите хора, трябва да говорят повече“, заяви д-р Енчев още преди отпътуването на делегацията. И припомни само част от от думите на учениците, изправили на крака препълнената зала в Новотел Пловдив на 28 април тази година, когато бяха обявени победителите:

„Куражът и хуманността имат българско лице. Една малка държава застана срещу една голяма империя. Дръзка и единна, нацията ни каза: Да – на смелостта, да – на толерантността, да – на човечността“.

Младите хора писаха есетата си, разсъждавайки върху книгата на проф. Михаел Бар-Зоар  „Извън хватката на Хитлер“. Участие взеха 400 ученици от 7 до 11 клас от  цялата страна.

Отличените 15 души - възпитаници на гимназии в София, Пловдив, Своге, Костинброд и Левски, предстои да посетят Кнесета, да се срещнат и разговарят с представители на наследници на спасените евреи.