Банкерът Цветан Василев от Виена: Мит е, че сме тандем с Пеевски

Новините

19-06-2014, 07:15

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Обещава съдействие на прокуратурата

Банкерът Цветан Василев отрече да е използвал пари от държавни дружества, за да финансира проекти на Делян Пеевски в интервю за bTV.

Пред Светослав Иванов във Виена Василев казва, че сегашното развитие показва, че е било един голям мит, че двамата с депутата от ДПС Делян Пеевски са тандем. 

В разговора Василев заяви, че е готов да съдейства на следствието и прокуратурата и вероятно в петък ще се прибере в България.

Ето откъса от интервюто, който излъчи бТВ:

Св.Ив.: Само до преди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие с Пеевски действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние.

Цв. В: Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България.

Св.Ив: Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски?

Цв.В.: Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?

Св.Ив.: Чрез свързани фирми и свързани лица.

Цв.В.: Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места.

Св.Ив.: Тоест, финансирани ли са фирми на подставени лица - ваши и на Делян Пеевски?

Цв.В.: Аз казвам следното - подставени лица аз нямам и всеки проект е сам за себе си. Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект.

Св.Ив.: Това казвате сега, през юни 2014 година. Но нима вашата банка не го подкрепяше?

Цв.В.: Ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко рационално и разумно. В крайна сметка това е бизнес. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната една година?

Св.Ив.: И какво му се случва? Къде се разпределят тези държавни поръчки?

Цв.В.: Тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия.

Св.Ив.: Не бяхте ли партньори толкова години? Вие виждахте в него 33-годишен успял бизнесмен. Как става това?

Цв.В.: Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост, той не се оказа достоен за това нещо.

Св.Ив.: Къде дойде разривът и защо? Заради „Булгартабак"?

Цв.В.: От „Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. Там е нашият интерес.

Св.Ив.: Какви средства се източват? В какви размери?

Цв.В.: В огромни размери.

Св.Ив.: Накъде отиват?

Цв.В.: Най-вероятно по нечии лични сметки извън България.

Св.Ив.: Идваме на темата „Бареков”. Вие ли го създадохте?

Цв.В.: Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на ТВ7.

Св.Ив.: Политическият му проект беше ли финансиран от вас?

Цв.В.: Политическият му проект не беше финансиран. Финансирано беше риалити шоуто, с което той на практика стартира.

Св.Ив.: Зададох същия въпрос и г-н Пеевски в изборната нощ – дали е съпричастен с политическия проект на г-н Бареков? Той не ми отговори. Затова ви питам и вас сега, за трети път.

Цв.В.: Като начало, да, в някаква степен, ако това може да бъде третирано и тълкувано по този начин.