Кметът на Бургас изказва съболезнования към семействата на загиналите във Варна и Добрич

Бургас има готовност да помага за възстановяването след потопа

Кметът Димитър Николов изказва искрени съболезнования от свое име и от името на всички бургазлии към семействата на загиналите хора във Варна и Добрич. Още снощи той разговаря с колегата си Иван Портних и заяви готовност Бургас да помогне с каквото може при възстановяването след потопа.
През нощта в Бургас се изляха 25 литра дъжд на квадратен метър. Няма причинени сериозни щети по инфраструктурата, няма бедстващи хора. Във всички населени места има електричество. До дежурните в Общината са отправени десетина сигнала, на които е реагирано веднага.
По искане на жителите от квартал Лозово, като превантивна мярка, в 18.30 часа вчера са раздадени чували с пясък. Кризисният щаб беше в готовност през цялата вечер. В 05.30 часа сутринта екип от общинската дирекция УКОРС направи обход по всички горещи точки, с цел предотвратяване нанасянето на щети от проливния дъжд.
Притеснително, но под контрол е положението единствено при подлез СОМАТ, който е затворен до изтичане на високите води, както и при пътния участък към боровата горичка в зона Д на к-с “Меден рудник”. Днес избягвайте придвижването по тези маршрути.
Следи се нивото на езерото Вая. Има съвсем леко покачване, но към момента няма опасност от преливане.
Заради дъжда и силния вятър в града отново е паднало дърво. Това се е случило близо до икономическия техникум и е имало реална опасност то да нарани или убие човек. Община Бургас постоянно прави опити за премахване на старите опасни дървета, най-вече в централна градска част. За съжаление, всяка нейна заповед за отсичане се обжалва в съда, което блокира нейните добри намерения и създава предпоставки за нови трагедии.
* След обилните валежи дърветата са се просмукали с вода и съществува реална опасност от падане, тъй като се очаква и силен вятър. Община Бургас отново призовава бургазлии да бъдат изключително внимателни днес и утре! С повишено внимание се придвижвайте по улиците “Батенберг”, “Асен Златаров”, “Самуил” и всички други в централна градска част!
Напомняме, че при извънредни ситуации можете да подават сигнали на телефон 112 или на дежурните в Общината: 056/907 218.