Продължава казусът с училището в Стамболийски. Учителка не искала да преподава на ромчета

Животът

20-06-2014, 12:13

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обвиняват учителка за подписка срещу ромски ученици

Скандалът гръмна, след като директорката се оплакала на кмета, а той пък сезирал Комисията за защита от дискриминация

Следващата седмица Комисията за защита от дискриминация ще продължи да нищи казуса за твърдяна етническа дискриминация в ОУ "Христо Смирненски" в Стамболийски. Скандалът там гръмна, след като директорката на училището внесла докладна в общината, а кметът я препратил по компетентност до КЗД.

В докладната се твърди, че учителката И.Н. като класен ръководител на първи клас за учебната 2013-14 г. не желае да работи с ромски деца в класа си и убедила останалите родители да направят подписка за изговането им. Учителката от своя страна обяснява, че от 30-годишна си практика е убедена, че децата трябва да се отглеждат, възпитават и обучават с любов. Никого не е карала да прави подписка срещу децата от ромски произход.

На предишното заседание беше изслушана едната свидетелка, защото другата не присъстваше, съобщиха от Комисията за защита от дискриминация. Свидетелката, която е хигиенистка в училището, подчертала, че след родителската среща на въпросния клас в началото на учебната 2013-14 г. родителите на децата ромчета излизали с думите, че ще искат да преместят децата си в друго училище. Преди това свидетелката е чула разговори на висок глас и крамоли по време на родителската среща.

Според адвоката на учителката на тази родителска среща родителите са запознавани с правилника за вътрешния ред в училището, в който са залегнали изисквания всички ученици независимо от своя произход да посещават учебните занятия в приличен вид – цитатът е от правилника и е казан от адвоката. Именно цитирането на тези изисквания според адвоката са обидили някои родители.

Директорката казала, че всичките родители на ромчетата в класа са посетили кабинета и след родителската среща, възмутени от думите на учителката.

За следващото заседание ще бъдат разпитани четирима свидетели – по двама на директорката и на учителката. Ще бъде изискан и правилникът за вътрешния ред, уточниха от Комисията.