Искат спешна среща с министъра на екологията за наклонения хотел в Албена

Спешна среща, по възможност още утре, с новия министър на екологията Станислав Анастасов поиска изпълнителният директор на Албена Красимир Станев на пресконференция днес.

Той ще поиска разрешение от министъра за навлизане в резерват „Балтата", за да се извършат укрепителни дейности на най-пострадалия от водната стихия хотел „Гергана". В момента човешки крак не може да навлезе в резервата, а какво остава за строителни машини и съоръжения, уточни Станев. Становище за незабавно укрепване на тази част от хотела вече е получено от представители на Университет за архитектура, строителство и геодезия, съобщи ИА Добруджа.

Ако до 1 седмица не успеем да възстановим хотела, той практически ще остане затворен за цяло лято, което ще доведе до отмяна на хиляди резервации. Само до момента за „Гергана" са направени над 5 хиляди резервации за лятото, обясни Маргита Тодорова - директор "Маркетинг и продажби" в курорта.

„Гергана" е единственият хотел, който остава затворен за туристи. Водната стихия е отнесла част от рецепцията, а 7 от стаите буквално висят във въздуха.

В останалите засегнати хотели водата и електрозахранването са възстановени.

Заради проливния дъжд, ще се забави и откриването на Аквапарка в Албена. Първоначалната дата за откриването – 1 юли, ще се отложи с поне 20 дни, обясни изп. директор на курорта.

За 20 години, откакто съм начело на Албена, е имало един-два сезона, в които е имало много валежи, но такова нещо никога не се е получавало. Преди месец, когато „Балтата" отново наводни част от комплекса, това беше нищо, сравнение с това, което се случи сега, каза Станев. По думите му сега мащабът на водната стихия е 5-10 пъти по-голям. Заради огромното количество вода, което заля тази част от Албена, в петък 5 хотела останаха без електрозахранване. Хотелите станаха обитаеми пещери, но не и съвременни домове за живеене. Обстановката не е ваканционна. Разбира се, че една част от туристите са недоволни, други проявиха разбиране, коментира още Станев.

За момента има частично анулиране на резервации, главно от български и румънски туристи, обясни Маргита Тодорова.