"Шалом" даде на Фандъкова приз за борба с ксенофобията и омразата

София е град с вековни традиции в религиозната толерантност, заяви столичният кмет

Организацията на евреите в България "Шалом" удостои кмета на Столична община Йорданка Фандъкова със специален почетен знак за изключителен принос в осъществяване на междуетнически и религиозен диалог, борбата срещу проявите на омраза и ксенофобия, популяризиране на историята за спасяване на българските евреи по време на Холокоста и укрепване на вековната дружба между българи и евреи.

Това информираха от пресцентъра на СО.

Знакът се дава за първи път. Той беше връчен на Фандъкова от Максим Бенвенисти.

Столичният градоначалник благодари за признанието и подчерта, че знакът преди всичко се дава на София като град с вековни традиции в религиозната толерантност. В своето изказване Йорданка Фандъкова посочи, че съпричастността и солидарността, които гражданите проявяват днес е много важна.

Тя посочи и огромната роля на "Шалом" както за опазване на историческата памет, така и за осъществяване на кампании, насърчаващи толерантността.

С грамота и плакет бе удостоен и д-р Тодор Чобанов, финансовият зам.-министър на Столична община, за активното му участие в реализирането на паметника на Димитър Пешев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"