Стара Загора с приз за прозрачност и партньорство с гражданското общество

Наградата е за платформата "Моята еОбщина"

Проектът за взаимодействие между администрация, обществен посредник и неправителствения сектор са уникални за България, подобен работещ формат в страната няма, заяви пред журналисти днес кметът Живко Тодоров. Според него, ако в днешно време може да се говори за пряка демокрация, това е моделът.

Община Стара Загора и Електронна платформа „Моята еОбщина” спечелиха Приз 2013 на Фондация за прозрачни регламенти в категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”.
Възприехме една практика от гражданското общество, предложена ни от сдружението „Моята еОбщина”, зад идеята застана и общественият посредник, обясни Тодоров. Проектът през това време свърши много работа, инициативата дава много добри резултати, отстранихме голяма част от проблемите, поставени от граждани чрез електронната платформа. Има административна тежест, защото е постигната прозрачност и публичност на работата, както и реални резултати, поясни омбудсманът Павлина Делчева.

Общината е оценявана по 15 показателя за прозрачност от 7 членна оценителна комисия с председател Яшо Минков, както и от останалите 36 общински администрации, допуснати до оценка на качеството.

Общо 600 публикации има от старта на системата в края на миналата година, като 478 са извършените по тях действия, 45 сигнала са в процес на обработка, 12 очакват активиране.Това са конкретни въпроси към администрацията, сигнали и жалби от граждани, съобщи Живка Александрова от Моята еобщина. Тя уточни, че най-често темите са свързани с благоустрояването и подобряването на градската среда.

Наскоро сред регистрираните 720 потребители на платформата е проведена анкета, в която са се включили 220 от тях. Повече от половината отговорили на въпросите живеят в чужбина. 72 на сто от потребителите са с висше образование. На въпрос за задоволеност на потребителите от работата на платформата 85% отговарят с „Да“, а 91 на сто от тях биха я препоръчали на други хора.

По предложение на кмета Живко Тодоров, след трагедията с прегазеното дете на пешеходната зона на Стара Загора, гражданите подават сигнали за опасни откъм произшествия места, които администрацията ще обобщи и ще предостави на органите на ОД на МВР за предприемане на конкретни действия.

Единствената работеща електронна платформа за подаване на сигнали и получаване на реални резултати от тях, осигурява пълна прозрачност и предоставя обобщени резултати, статистика и анализи на предложенията. Община Стара Загора отговаря на въпросите, сигналите и предложенията, в нормативно определените срокове, както е описано в меморандума със СНЦ „Моята еОбщина".