Подготвят 24 жилища от общинския фонд за настаняване на пострадали от пороя

В Добрич се подготвят 24 жилища от общинския фонд, в които ще бъдат настанени най-пострадалите семейства от наводнените райони в града, съобщиха от общината. Бедственото положение в Добрич е отменено и от днес кризисният център в спортната зала "Добротица", в който снощи са пребивавали десетина души, ще бъде закрит, добави секретарят на общината Румен Русев, информира БТА.

Жилищата, повечето от които са в общинското общежитие на улица "Калиакра" 54, както и в жилищни блокове в комплексите "Балик","Строител" и на други места, се ремонтират, поясни директорът на общинската фирма "Жилфонд инвест" Илия Михайлов.

По думите му се извършват най-неотложни дейности - сменят се балатуми, отстраняват се аварии по ВиК и електрическата мрежа.

Получено е дарение от 40 матрака, които ще бъдат разпределени по жилищата. Първите 10-12 апартамента - повечето едностайни, но има и двустайни и един тристаен, ще бъдат готови за обитаване в понеделник, каза Илия Михайлов. Очаква се от БЧК да бъдат осигурени одеала и чаршафи.

В общината са постъпили 683 заявления от граждани, които искат обезщетения за наводнените им имоти. Над 390 от домовете вече са посетени от общински екипи, съобщи секретарят на общината.