От Бюрото по труда в Добрич предупреждават за рисковете при сезонна работа в Швеция

Във връзка с предстоящия селскостопански сезон Агенцията по заетостта стартира информационна кампания за избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция.

Всички българи, които плануват да работят сезонно в Швеция трябва да знаят, че в Кралство Швеция съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка и за завръщане в България. Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници. Важно е да се има предвид факта, че част от прекупвачите на боровинки (както шведи, така и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени трикратно по-ниски от реалните.

Всеки сезонен работник преди да замине е необходимо:

-      Да проучи агенцията посредник, която му предлага сезонна работа – списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество можете да намерите на сайта на Агенция по заетостта:

-      Да се информира за работодатели, при когото отива на работа;

-      Да подпише трудов договор, изготвен както на официалния език на страната на работодателя, така и на български език;

-      Да не предава документите си за самоличност на други лица;

-      Да се посъветства с Националната комисия за борба с трафика на хора и Агенцията по заетостта – с нейните поделения Дирекции „Бюра по труда”, относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;

-      Да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната, в случай на нужда.