116 филма от 50 страни стартират от днес "В Двореца" - Балчик

В конкурсните програми на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца" - Балчик, който се открива днес, са 116 филма от 50 страни от последните две години, научи БТА от директора на фестивала Цанко Василев. Продукциите ще се

състезават в шест категории, в две секции - международна и национална.

Между членовете на журито е румънският сценарист, режисьор и продуцент Мариан Кришан, отличен със "Златна палма" в Кан за късометражния си филм "Мегатрон" през 2008 г. Българските представители в журито са режисьорът Георги Дечев, писателят Георги Тенев и актьорът Чавдар Пенчев, информира БТА.

Наградният фонд е 10 000 евро в злато. Нова е наградата "Дисекция на Демокрацията" - за активна гражданска позиция. Ще я получи победителят от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 продукции.

Другото ново отличие ще бъде връчено на закриването на 4 юли на именития полски актьор Ян Новицки - специален гост на фестивала. Самият той е вдъхновил организаторите за създаването на специалната награда "8 х 6", която ще се връчва на ярки личности от световното кино, които с постиженията си вдъхновяват кинотворците и любителите на филмовото изкуство.

Ян Новицки ще има среща с публиката, ще изнесе и свой авторски пърформанс - любопитно съчетание от театър и музика.

За представлението, както и за всички прожекции на фестивала, входът ще е безплатен.

В съпътстващата програма са 18 панорами с над 130 филма от 22 държави. Общо на фестивала ще участват над 2000 заглавия - с неселектираните, благодарение на видеотеката, която се организира от няколко години.

Панорамите са с най-доброто от партньорски фестивали, между които за анимационно кино в Будапеща, за студентски и младежки филми в Санкт Петербург, за късометражно кино в Хелзинки, новите партньори - фестивала за независимо кино в

Лисабон, анимационния в Словения, за късометражно кино в Табор, Хърватия, който е в замък.

Другият вид панорами са от национални кинематографии, представени от разпростанителски организации, като полска анимация от 2007 г. насам, литовски игрални и анимационни филми от последната година, анимация, документални и игрални филми от Чехия и други.

Предвидена е и сесия за подкрепа на български филмови проекти.

"Отказваме се от майсторските класове и уъркшопите. Младите професионалисти и студентите, които участват на фестивала, имат достатъчно познания за правенето на късометражни филми и вече добре се справят", каза Цанко Василев.

По думите му тази година акцентът в образователната програма ще е върху споделяне на добри практики - как един проект може да е успешен - подготовка, представяне и т.н. Ще

има открита конференция за алтернативното финансиране на независимото кино, за представянето и разпространяването на тези филми. В конференцията ще участва и Ян Новицки.

"Опита си ще представят многобройни чуждестранни гости - директори и селекционери на над 30 фестивала, с които си партнираме. Те ще говорят и за начините на финансиране на

своите фестивали, също как български кинематографисти могат да представят там свои проекти и да търсят копродуценти.

Както правим от няколко години, ще покажем на чуждестранните експерти най-добрите български късометражни филми, които издаваме и на диск, за да могат да изберат заглавия за кинофорумите, които представят, както и да разпространяват диска", каза директорът на фестивала.

За първи път екипът организира и детски фестивал за късометражно кино - "Уши филм фест", който ще се състои паралелно с 12-ия кинофорум за "големи". Кръстен е на любимото куче на фестивала - Уши. В програмата му е международен конкурс за анимационни филми, създадени от деца между 5 и 15 години - от България, Русия, Италия, Белгия, Сърбия, Индия и

Грузия. Журито също ще е от деца. "Уши филм фест" включва още дискусионни клубове и ателиета за най-малките жители и гости на Балчик. Прожекциите и заниманията са безплатни.