Единствената банка, която фалира сега в България, е банката кадри на БСП

Соня Колтуклиева: Няма банкова криза, има криза на доверието, която удря по банковата система

Соня Колтуклиева цитира проф. Стив Ханке, наричан "бащата на валутния борд", който образно описва ситуацията така: представете си театър, пълен с хора, където влиза един човек и изкрещява "Пожар"! Настава паника. Тази паника се предава върху много хора, обясни от ефира на Нова тв Колтуклиева и така предизвиква криза на доверието. Недоверието от една банка ескалира до недоверие към цялата банкова система.

 

За да бъдат защитени парите на 1 милион вложители, банката ще бъде отворена, когато бъдат арестувани злосторниците. Не през уикенда, а в четвъртък и петък сутрин е трябвало експерти и политици да успокояват хората и да призовават да не се страхуват за вложенията си. "Българското национално радио побърза да популяризира един донос срещу БНБ, но не направи нищо за успокояване на хората 27 юни, каза Колтуклиева.

Според нея, Делян Пеевски си е представял, че задълженията му могат да бъдат "отписани", изтрити с една голяма гумичка. Но ще осъзнае, че страшно се е заблудил. Това няма как да стане, изтъкна тя.

Колтуклиева посочи като основни виновници за разклащането на доверието в банковата система депутата от ДПС Делян Пеевски и неговите марионетки. "Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и градският прокурор Христо Динев", като прибави към тях и съучастниците - управителят на БНБ Иван Искров и премиерът Пламен Орешарски.

По думите й сътресенията започнаха от затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ), защото един кредитополучател не пожела да си връща милионите, пожела да си открадне банката.

Според Колтуклиева, титаничният сблъсък между Цветан Василев, бивш мажоритарен собственик на КТБ и доскорошния му партньор Делян Пеевски, депутат от ДПС, е станал заради "Южен поток". Банкерът е отказал да финансира фирми, контролирани от неуспелия шеф на ДАНС. В този проект за 3,5 милиарда евро - около 2 милиарда са замислени за корупционни схеми, посочи тя.

Соня Колтуклиева обяви скандално, че е създаден неформален политически борд за България, с лидер, избран от германския канцлер Ангела Меркел. Идеята е със система от мерки да не се допусне повече доминиращото участие на ДПС във властта. В него присъства и турският министър-председател, който застъпвал тезата, че ДПС само прехвърля негативи на Турция, но всъщност Движението е свързано с руските интереси в България през проруските олигарси

С цялото презрение, на което съм способна, обвинявам вътрешния министър в некомпетентност. Вместо да се прави на Димитър Бербатов и да размахва кредитна карта на ПИБ, трябваше да излезе публично още на 26 юни и да каже, че има злонамерена атака срещу ПИБ, че се търсят виновниците... "Черният петък можеше да бъде избегнат, стресът за хиляди хора можеше да бъде избегнат."

Според Колтуклиева, още утре Пламен Орешарски трябва да подаде оставка на правителството и бързо да се формира експертен служебен кабинет. Подходяща за министър-председател е Виолина Маринова, която от касиерка се в издигнала до шеф на втората банка в България ДСК, категорична е Колтуклиева.

"Единствената банка, която фалира сега в България е банката кадри на БСП! Няма банкова криза, има криза на доверието, която удря по банковата система", заключи тя.