Родители: Децата в 4 клас да повтарят годината, ако не са научили достатъчно

В момента учениците от начален етап не повтарят училище

Учениците до 4-ти клас може да повтарят, ако успехът им не е добър. Искането е на учители и родители, които са участвали в общественото обсъждане на новия Закон за училищното образование. Анкетата започна онлайн на сайта на просветното ведомство преди седмици, съобщава Нова телевизия.

В момента учениците от начален етап не повтарят училище. Така независимо дали се справят със задължителния материал или не, те преминават в прогимназия. С това за някои деца започват и проблемите. Срещаме мненията на две учителки - от начален и от прогимназиален етап -"за" и "против".

„Аз подкрепям това предложение, защото наблюдавам, когато децата дойдат при мен в 5-ти клас има случаи, в които не са ограмотени. Те просто имат проблеми да пишат на български и да четат", категорична е учителката Елица Генева. Нейната колежка Миглена Манчева обаче е на друго мнение - „категорично не, нормално е децата да срещнат трудности и те да бъдат преодолени".

Въпреки това в обсъждането надделява мнението, че строгите санкции за децата, които изостават с материала не трябва да влизат от 1-2 клас. Стресът за децата от въвеждането на мярката обаче е неизбежен според част от учителите. Родителите смятат, че в момента се дава лош пример - „независимо дали си учил или не, независимо дали знаеш или не - минаваш нагоре", казва Атанаска.

И още предложения - изпитите за 7-ми клас да се държат след 8-ми. Така напрактика да се кандидатства една година по-късно. Последната дума затова как да изглежда закона за училищното образование обаче ще имат експертите и депутатите.