Обществен съвет от видни интелектуалци ще работи за бъдещето на Операта в Стара Загора

Заралии

01-07-2014, 15:40

Снимка:

starazagorautre.bg

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Трупата отчете успешен сезон, готви се да отбележи 90-годишнина

На първо заседание се събра учреденият днес 20- членен Обществен съвет при Старозагорската държавна опера, в който участват видни старозагорци.  В съвета са поканени бившият кмет проф. Цанко Яблански, актьорът Нино Луканов, арх. Веселин Беров, преподавателката по балет Снежана Дескова, общественикът Христофор Бунарджиев и др.  Общественият съвет ще играе роля на консултативен орган към старозагорската опера и ще помага с идеи, решения и формиране на позиция по важни за институцията въпроси и за осъществяването на инициативи. Директорът на Операта Петко Бонев сподели, че приключва доста успешен творчески сезон, а напрежението и противоборствата сред трупата и между артистите и  ръководството са овладени. Трупата има 7 премиери в различни жанрова, гастроли на сцените на Националния дворец на културата, на Софийска опера и балет, на Националния младежки театър, в много градове на страната. Приходите от 108-те спектакъла за сезона/87 през миналия сезон/ са 213 940 лв /171 280 лв. в предния сезон/, продадените билети са 31 307 броя /с 5981 билета повече от миналия сезон/.

„Предстои важна за Операта на Стара Загора 2015 година, в която ще отбележим 90 лета от създаването на културния ни институт. Започваме програмата за отбелязването на годишнината още с началото на новия творчески сезон" - каза Петко Бонев.

Подготвя се Фестивал за оперно и балетно изкуство, в която селекцията включва постановки на оперите в Русе, София, Варна, Пловдив и премиера на Държавна опера-Стара Загора - „Отело" от Джузепе Верди. Съставът на старозагорската опера ще възстанови и „Тоска" около Международния ден на музиката - 1 октомври. Летният музикален фестивал „Августа Траяна" с предвидените за месец юни и юли премиерни заглавия ще се състои през месец септември на Античния форум в града.

 

Заместник - кметът Ив. Сотирова обеща подкрепа от страна на община Стара Загора за връщане на авторитета и позициите на старозагорската опера като културен институт. Тя съобщи, че Операта ще бъде подпомогната и за отстраняване на теча на покрива над  сцената, който създава сериозни проблеми.

 

Новоучреденият обществен съвет  реши след приключване на творческия сезон на 15-ти юли да се проведе второто заседание с предложения  за отбелязването на 90-та годишнина от откриването на старозагорската опера през 2015 г.