Невроятно! Бейби бум преди 1500 години е причина за настоящите ни проблеми

Според учените причината за високата раждаемост е била царевицата

Масов бейби бум, който е започнал преди 1500 години в Югозападна Америка и е завършил към 1300 година от Новата ера може да ни даде ценна информация за съвременното пренаселване на земята.


Въз основа на изучаването на останките на хиляди коренни американци и техните инструменти, намерени в Четириъгълния регион (Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта), учените са начертали карта на начина, по който няколко различни общества – от ловците и събирачите до фермерите, са еволюирали, съобщава Voice of America.


По време на работата си учените са установили висока раждаемост, която превъзхожда и най-високия съвременен демографски ръст.
Някои от обществата са били силно развити. В средата на 1200 година населението в северната част на региона е достигнало 40 хиляди души. Но само в рамките на 30 години населението е изчезнало, създавайки мистерия.


Според учените причината за високата раждаемост е била царевицата. Около 400 година преди Христа тя е доставяла 80% от храната на местните хора. Именно тази култура е довела до бейби бум, който е продължил до 500 година след Христа.


400 години по-късно обаче ръстът на населението, макар и висок, е започнал да търпи колебания.
Голяма суша, която е настъпила през 1000-1280 година, е накарала фермерите да напуснат земите. В северната част на региона обаче раждаемостта е останала висока.


Все още остава загадка защо населението е изчезнало. Може би е имало твърде много гърла за хранене, докато климатът се е влошавал. Учените предполагат, че това е накарало хората да потърсят други земи, което е затруднило поддържането на социалното единство, нужно за защитата и изграждането на нови инфраструктури.