Ресторантьори: Един руснак харчи на морето колкото 50 германци

Румънците отмъкват тоалетната хартия, бакшиш от израелец е като сняг през август, забелязали родни хотелиери

Немските туристи по родното Черноморие продължават да водят класацията за най- стиснати летовници, става ясно от репортаж на „Телеграф”. Медията се позовава на ресторантьори от Златни пясъци, които твърдят, че само един руснак харчи повече от 50 немци.
Гостите ни от Германия се придържали стриктно към платеното в пакета им и за две седмици харчели около 100 евро извън това, докато толкова харчи само за вечер руски летовник. Сериозна конкуренция им правят и летовниците от Израел, които оставяли бакшиш изключително рядко. Или както се шегуват варненски келнери – все едно да завали сняг през август.

Според келнери, работещи на първата линия в кръчми по курортите, щедростта на братушките не е мит, а реалност. Затова в заведенията руският език е задължителен – и за надписите в менюто, и за общуването с туристите.

Впечатляват и бакшишите, които развеселените гости от Север оставяли на келнерите – някои от тях достигали половината от направената сметка. Има и рекордьори – в отделни случаи една компания от руски празнуващи плащала отгоре почти колкото официалната месечна заплата на обслужващия ги сервитьор.

„Важното е да накараш руснака да се почувствува като у дома си, да спечелиш симпатиите му и да го накараш да се отпусне”, пояснява изпечен в занаята келнер от търновска кръчма.

Имало и трикове, с които далаверата на кръчмите се увеличава с пъти. Например, след като компанията премине на пиене „на екс”, става възможно вместо скъпи маркови коняци и водки, да се пробутват родни, които са доста по- евтини.

Във Велико Търново още се разказва като легенда случай отпреди няколко години, когато руски новоизпечен милионер, впечатлен от евтиното злато в магазинчетата, започнал да купува по половин килограм от всяко, докато напълнил голям найлонов плик. При това след всяка покупка братушката оставял за продавачката по 10-12 долара, за да се почерпи.