БСП ни връща във времената, когато си носехме не само лекарствата от къщи, но и чаршафите

Незабавна актуализация на бюджета на Здравната каса

В кулоарите на Народното събрание депутатът Десислава Атанасова обясни: Трябва да има спешна актуализация иначе ситуацията наистина е драматична. През септември и началото на октомври нещата тотално ще се влошат. От 1 октомври ще бъде увеличен и токът за пореден път. Няма да има нито заплати за лекарите, няма да има пари за медицински изделия, консумативи, лекарства. Задълженията ще продължават да растат към доставчиците. Доколкото чувам, вече има и опасност да се върнем в онези времена, когато отново ни управляваше БСП, когато си носехме не само лекарствата от къщи, но включително и чаршафите.

По думите на бившия здравен министър Десислава Атанасова, задълженията на болниците възлизат на над половин милиард лева.

Още повече, че ситуацията е представена не от нас, опозицията, и от лекарите, а от самия Надзорен съвет на НЗОК. В Надзорния съвет на касата влизат представители на държавата. Председател на Надзорния съвет е зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Те дори и внесоха искане към министъра на здравеопазването за актуализация на бюджета, коментира тя.

За 4 години правителството на ГЕРБ показа устойчивост, че можем да предприемем тежки стъпки за постигане на финансова устойчивост. За една година “експертното” правителство на псевдоексперта Орешарски ще остане в историята с това, че може да срути държавата за кратко. Това се е случвало вече няколко пъти при управления на социалистическата партия с активната подкрепа на ДПС, а и на “Атака”, която тези дни се обяви за опозиция, каза в “Денят започва” Десислава Атанасова.

Доста странни са процесите в българската политика, продължи тя. Според нея на следващото правителство, независимо от формата му, ще бъде много трудно да се справи с наследството, което ще остави кабинетът “Орешарски”.

Атанасова категорично отхвърли обвиненията на управляващите, че ГЕРБ саботира кворума в пленарната зала на парламента. “ДПС, БСП и независимите са 123-ма. Нека работят и да си осигурят кворум, ако има нещо толкова спешно за гласуване”, посъветва ги тя и заяви, че ГЕРБ са проявявали толерантност твърде дълго. “На консултациите на политическите сили при президента бяха дадени заявки от всички, че ще се приемат важни законопроекти – важни за всички нас като български граждани, че парламентът ще работи. Това, обаче, не се спазва от всички, които са участвали в тези разговори”, обясни Десислава Атанасова.