Орешарски за КТБ - корпоративен сблъсък, за ПИБ - уплашени вложители

Политическата нестабилност е добра среда за разпространяване и на такива слухове

Корпоративен сблъсък е причината за ликвидната криза в Корпоративна търговска банка, а реакцията на уплашени вложители в резултат на доста шумно говорене - в Първа инвестиционна банка. Това е обяснението, което министър-председателят Пламен Орешарски дава за проблемите на двете банки в интервю за телевизиите "Блумбърг" и "България он ер". Текстът на интервюто е разпространен от Правителствената информационна служба.
По думите на премиера "политическата нестабилност е добра среда за разпространяване и на такива слухове".
Орешарски уверява, че ситуацията е напълно овладяна, в резултат най- вече на добрата координация между правителството и БНБ. "Благодарни сме и на много своевременната реакция на ЕК, която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките и го оповести публично. Мисля, е това също допринесе за успокояване на хората", казва премиерът.
Той повтаря, че банковата система на България е преживяла реален стрес тест и е показала, че може да се справи дори със собствени ресурси.
Запитан направено ли е нужното такава ситуация да не се повтаря, отговаря, че вече има инструментариум, а и "не биха се създали такива предпоставки". Благодари на институциите и особено на медиите за отговорното поведение.
Според Орешарски има всички предпоставки през тази година България да излезе от рецесията и да има малко над 2% растеж.
Предсрочното прекратяване на мандата на кабинета премиерът обяснява с политическата конюнктура и нестабилност, които са "далеч от работата на кабинета".  За отминалата една година ние успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период, казва Орешарски и препоръчва на следващото правителство да се заеме по-експедитивно със здравната и административната реформа.
Политическата ситуация, според него, е основният риск за финансовата стабилност. "Това е свързано с може би известни колебания в приходната част, може би малко допълнителен натиск върху разходната част. Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове", казва премиерът.
В отговор на въпрос какъв е статусът на "Южен поток", Орешарски подчертава, че той е "изключително важен за нашата страна, макар да не е наш". Припомня за забележките на Европейската комисия, които нарича "евентуално начало на наказателна процедура". "Държа да отстраним и да уточним с ЕК тези бележки. Много се надявам това да стане в непродължителен срок, така че да може да продължим. Пак подчертавам, че това е много важен за нас проект", завършва интервюто.