Цвета Караянчева: Скандалът около Фонд „Земеделие” е битка между БСП и ДПС

Заради това правителство и през 2015 година България няма да има евросредства

Скандалът около Фонд „Земеделие” е поредният семеен скандал между ДПС и БСП. Министерството на земеделието е с ръковдство на ДПС, а Фондът е на БСП. Това каза пред Bulgariautre.bg  народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Освен това, което излиза на повърхността, има много сериозни проблеми в чисто експертен стил. Забавени са проверките по различни мерки. Например  за модернизиране на земеделските стопанства - до ден днешен голяма част от проектите не са придвижени напред. Има проблем с проектите на общините. Ако тези проекти продължат да се бавят, те няма да се реализират в срок и парите няма да бъдат усвоени, посочи депутатът.
Заради липсата на сертифициращ орган, платените вече пари по Програмата за развитие на селските райони и по директните плащания не могат да бъдат одобрени от Брюксел и ще увиснат на държавния бюджет.
Спорът не е толкова за спасяването на тези 2 млрд. лева. Спорът е кой ще има надмощие над Фонд „Земеделие”  - БСП или ДПС. Земеделските програми  разполагат с половината от средствата, които ще бъдат за програмния период 2014 - 2020 година. Това са около 7,5 млрд.  евро и те ще минат през Фонд „Земеделие”, каза Цвета Караянчева.

По думите и другото тревожно е, че са одобрявани проекти за купуване на луксозни возила – купени са два автомобила БМВ на стойост около 180 хиляди лева, три автомобила Тойота ланд крузер и други автомобили, които ще изчерпят средствата и реалните бенефициенти, които имат желание да развиват земеделска дейност няма да могат да се възползват от средствата на ЕС.
Тоно това, че в администрациите има хора, които нямат понятие какво да правят, хора без квалификация – ще доведе и дори вече е довело до забатачване на всички служби.
Липсва диалог с Европейския съюз. Споразумението за новия програмен период още не е одобрено, не е изпратено и ще се окаже, че поради некадърност, некадърни назначения и уволнения на кадърни хора, това правителство ще обрече България и през 2015 г. страната да бъде без европейски срества, коментира Цвета Караянчева.