Стефан Орманджиев за SL: За ситуации, като тази с Неймар се вдига червен картон

В някои ситуации съдиите само дето не се извиняват на играчите

Топ реферът на България от не толкова далечното минало Стефан Орманджиев даде специално интервю за Sportonline.bg. В него той коментира нововъведенията, на които станахме свидетели на Световното първенство, спорните ситуации от четвъртфиналите и съдийството на Мондиала като цяло. 


- Г-н Орманджиев, как ще коментирате съдийството на Световното първенство до сега?

- Първо искам да обърна внимание на нововъведенията, които направи ФИФА на това Световно първенство и които се оказаха доста сполучливи. Особено гол контрола, който на два пъти помогна на съдиите да решат спорни ситуации. Спрея също спря нарушенията с престъпване на 9,15 метровата дистанция от стената, защото играчите са предупредени, че това е директен жълт картон.

От друга страна обаче, това което липсва са допълнителните рефери, които ФИФА вече сполучливо наложи. По тази причина не бяха свирени много нарушения и бяха признати нередовни голове. Просто, защото при тези ситуации реферите не винаги имаха добра видимост.

Логично се запазва тенденцията най-добрите съдии да са от Европа и Южна Америка. Към тях бих добавил Майк Гайгър от САЩ, Равшан Ибратов от Узбекистан, Марко Родригес Морено от Мексико. Да не ги изброявам всички...

Нормално е да има и рефери, които не са толкова качествени, защото те свирят в първенства, където липсват тежки и напрегнати дербита.


- Как ще коментирате ситуацията с контузията на Немар, при която нямаше не само жълт картон, но дори фаул?

- Като проблем отчитам решението на ФИФА картоните от груповата фаза да не се чистят за елиминациите. Това вероятно доведе до инструкция да се вдигат официални предупреждения само, когато те са 100%-ови. Казвам вероятно, защото ние не сме били на семинарите и инструкциите, но това е видимо за специалистите. От друга страна това е в разрез със самите правила на ФИФА, която през последните години налага стил на безкомпромисност при вдигането на картони.

След втория кръг в групите футболистите разбраха, че им се разминава и това доведе до сериозни контузии като върха беше тази на Неймар. А там съдията нито свири нарушение, нито вдигна картон. Практика е, когато се стигне до толкова тежка травма да се вдига жълт или дори директен червен картон. А в случая това липсваше...

Изниква въпросът: дали по този начин не се връщаме към времената, когато се получаваха много контузии? Реферите са объркани и това ще доведе до много полемики след Мондиала.

Виждате, в групите имахме играч, който ритна и събори флагчето, а съдията го вдигна и не го санкционира. Сама дето не му се извини. В друга ситуация имаше симулация на футболист на Коста Рика и отново не само, че не получава картон, а и почти получи извинение. Спират се голови атаки и няма санкции. Може би беше по-удачно да се вземе решение да се пропуска мач след три натрупани картона. Убеден съм, че полемиката по тази тема тепърва предстои.


- Трябваше ли да има червен картон за Сезар при дузпата за Колумбия?

Абсолютно „не”. С това си решение съдията показа много високо ниво. Играчът на Колумбия не контролираше топката. Даже да беше преминал, той нямаше да вкара. За този мач обаче искам да кажа нещо друго. Не ми хареса атаката на Бразилия. Те тръгнаха наелектризирани с блъскане, бутане, ритане. И съдията не ги спря. Това накара играчите на Колумбия да започнат да си го връщат, което доведе и до контузията на Неймар.


- Фаворизирана ли е Бразилия от съдиите?

- Не съм аз човека, който трябва да каже това. По-скоро обаче не е. Видяхте, че съдията, който свири дузпа за тях срещу Хърватия повече не се появи на Мондиала.


- Имаше ли нарушение при гола на Германия срещу Франция?

- Голът за Германия беше абсолютно нередовен. Имаше изблъскване във въздуха. Не можем обаче да обвиним съдията в пристрастност, защото след това той не даде чиста дузпа за нарушение срещу Клозе.

Генерално погледнато всичко си е на мястото. Нормално е да има грешки, но до сега те не са повлияли на резултатите. По-добрите отбори продължават напред. Много се говори за дузпата срещу Робен в мача с Мексико и начина, по който той е паднал. Малко хора обаче знаят, че той така си пада, за да се предпази от контузии. Лети като пеперуда, прави кълбета. Но в крайна сметка, след като си фаулиран си е твоя работа как ще паднеш. Много от нещата, които феновете не виждат, за нас, съдийте са на показ.


- Кога ще има български съдия на световното първенство?

- Съдийството и футболът не са толкова свързани, колкото много хора си мислят. Можем да имаме съдия и без националният ни отбор да играе на световното първенство. Вижте например узбекистанеца. Това, което ни липсва на нас е авторитет. Един добър съдия трябва да има много високо място в обществото. Дори да е на по-високо ниво от президентите на клубовете, за да му имат респект. Вижте например шведа Ериксон, който е милионер и свири със самочувствие, не се притеснява от нищо. В момента България няма толкова талантлив съдия. Имам надежди за младите рефери като Цветан Кръстев, Ивайло Стоянов, Кабаков, Ники Попов. На първо място обаче е авторитетът.