ГЕРБ се дистанцира от служебното правителство

Новините

07-07-2014, 05:52

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Eдна от причините са очакваните трудности с бюджета в следващите месеци.

Хора, които имат каквато и да било връзка с ГЕРБ, да не се спрягат за никакви постове в служебното правителство.

Такава команда е спуснал лидерът Бойко Борисов, разказаха партийци. Поне две причини имало за решението му. Първо, за да не стават партията, а и президентът Росен Плевнелиев обект на критики в пристрастност. И второ - очакваните трудности с бюджета в следващите месеци. Самият Борисов вече образно предупреди, че заради дефицита на болниците хората ще започнат да измират в мандата на служебното правителство.

"Никой от нас не е редил каквито и да било състави на правителство и не е номинирал министри", заяви вчера пред "24 часа" отговорникът за управленската програма на ГЕРБ Томислав Дончев. В събота той бе в Бургас заедно с други експерти на партията, за да чертаят секторни реформи. Запознати напомнят, че кабинетът - в случай, че ГЕРБ дойде на власт, е само и единствено "в главата" на Борисов, както се изрази и самият лидер на ГЕРБ.

"Карахме се, смятахме, изчислявахме, но в крайна сметка поставихме основите на управленската програма в сектор "Здравеопазване", разказа Дончев. И напомни, че управленска програма ГЕРБ е имал и преди парламентарните избори м.г., но оттогава нещата са силно изменени, и то не към добро. Затова в момента секторните политики на ГЕРБ се актуализират.

"Като основни положения в половината ресори сме готови", отчете Дончев. До края на юли партията ще е готова с новата управленска програма, а през август ще я съгласува със синдикати, работодатели и други заинтересовани категории.

"Ако това стане, аз ще бъда обменната единица - те влизат, аз излизам, защото не мога да застана срещу принципите си. Докато аз съм до Бойко Борисов, значи, че още няма такава уговорка. Аз съм човек, който е вътре и добре знам." Така пък бившият министър на културата Вежди Рашидов отговори вчера пред Нова тв на въпрос за сближаване между ГЕРБ и ДПС.

Иначе не виждал нищо лошо в това да се мисли отдалеч за правителство и да се търсят експерти за управленски позиции.

Всички партии да поискат прошка от хората и най-вече от бедните за поведението си през последните седмици, поиска пък председателят на лявата ПГ Атанас Мерджанов.

"ГЕРБ бойкотира парламента, като вкарва тема, неприемлива за БСП. Това беше удар под кръста от тяхна страна. Това за мен са губещи политически ходове", коментира той. Соцдепутатът бе категоричен, че във вторник трябва да има консултации между партиите, за да се изпълни договорената вече програма. Всяка политика н изолационизъм отслабва позициите на всички, каза той.