Вестниците в понеделник, 7 юли

Искат 380 лeвa минимална заплата от догодина


"Монитор"
Минималната заплата в страната да е 380 лв. от януари догодина и да продължи да се изпълнява планът на правителството „Орешарски" за плавното й увеличение. Това искат от КНСБ. Сега най-ниското месечно възнаграждение в страната е 340 лв. и то се получава от близо 360 хиляди българи, сочат данните на Националния осигурителен институт.
Работодателите да плащат 100% от възнагражденията на служителите си на всяка цена, настояват още от КНСБ. Сега според Кодекса на труда шефовете могат да плащат само 60% от заплатите на подчинените си, ако имат финансови затруднения. Това условие масово се нарушавало от бизнеса. Така щял да се намали размерът на дълговете на работодателите към служителите и работниците им.


Иван Генов: Преговорите с "Уестингхаус" са приключили
"24 Часа"
България предприема стъпки за диверсификация на своите доставчици на ядрено гориво. Очаква се американската компания "Уестингхаус" да купи дял в държавната фирма, която ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ "Козлодуй", се казва в коментар на агенция Ройтерс, пише БГНЕС.
Агенцията припомня, че страната ни е една от петте държави-членки на Европейския съюз, които изцяло зависят от вноса на руското ядрено гориво.


Стойнев с номинации от Париж до Годеч
"Стандарт"
Първите номинации за нов председател на БСП заваляха на "Позитано" 20 вчера. Икономическият министър Драгомир Стойнев, който вече е и зам.-председател на партията, е получил поздравления от френски социалисти, научи "Стандарт". Част от тях са негови колеги от обучението му в Сорбоната. Стойнев вече е подкрепен от френския си колега Арно Монтебург - министър на индустрията, за това България да бъде домакин на третата среща на "Приятели на индустрията". Монтебург е един от ключовите френски социалисти, коментират и в централата на ПЕС в Брюксел. Форумът "Приятели на индустрията" обединява министри и дипломати от европейските държави, които търсят начин за реиндустриализацията на Европа.


Тома Белев оглавявал незаконно "Асоциация на парковете в България"
"Дума"
Председателят на "Асоциация на парковете в България" Тома Белев е заел поста незаконно и не може да я представлява, тъй като никой не го е избирал за такъв. Това гласи решението на Върховния административен съд по казуса. Според съда Белев, който е и председател на "Зелени Балкани", сам е узурпирал шефското място в парковата асоциация, а нейното общо събрание, което единствено може да избере председател, не се е събирало от 2003 г. насам.
Съгласно решението на ВАС следва, че всички документи, подписани от Белев през последните седем години, са незаконни. Въпреки това между 2008-2014 година той незаконно е разпределял парични средства и е получавал финансово възнаграждение за труда си.
Според националната асоциация "Българско Черноморие" през въпросния период Белев е насочвал средства и към коалиция "За да остане природа в България", на която също е член.


Слаба реколта вдига цената на виното
"Новинар"
Износът за Русия спада рязко заради времето и Украйна.
Обилните валежи са съсипали гроздовата реколта тази година, което ще доведе и до поскъпване на виното.
Производители обясниха, че голяма част от лозите са били покосени от различни болести заради излелите се порои, които благоприятствали развитието им. Именно заради това фермерите очакват реколтата да бъде с до 20% по-ниска.
Оттам идват и опасенията, че това ще се отрази на цената на виното и най-вероятно еликсирът на Дионис ще поскъпне драстично. Самите производители признаха, че тази година е най-тежката за тях за последното десетилетие.


Властта си търси преводачи на 34 езика
"Монитор"
Набират се спецове по иврит, монголски и виетнамски.
Министерският съвет търси преводачи на общо 34 езика, които да съдействат на премиера и екипа му в международната дейност през следващите две години. За целта администрацията на „Дондуков” 1 е обявила обществена поръчка, като заделя от бюджета си над 186 000 лв.
Освен масовите – английски, немски, френски и руски, се търсят и спецове с по-редки езици като монголски, иврит, арменски, виетнамски и  персийски. Експерти ще се набират и на говорените езици в страните на Балканите, включително и македонски. Администрацията на Министерския съвет е преценила, че въпреки близостта му с българския е необходимо да има и специалист, за да не се стигне до протоколен гаф.


Лондон с лимит за гурбетчии
"Стандарт"
Консерваторите искат по-малко българи и румънци.
Лондон се кани да сложи квоти за имигранти от България и Румъния, обяви "Дейли телеграф". Според изданието високопоставени британски консерватори готвят радикален план за ограничаване на броя на хората от по-бедните страни от ЕС, които искат да се установят в Обединеното кралство. Според замисления сценарий освен за София и Букурещ, мерките ще важат и за новите членове на Евросъюза. Така ще се намали рискът за социалната система на Великобритания, а и местните ще имат по-голям шанс за работа. Частичната забрана за имигранти може да бъде част от планираното от премиера Дейвид Камерън радикално предоговаряне на британските отношения с Брюксел. В момента на Острова легално си вадят хляба 144 000 българи и румънци, сочат данните от май.


Бизнес и синдикати с ултиматум
"Труд"
Заплашват с радикални действия.
Предупреждение за радикални действия отправиха синдикатите и работодателските организации в остра декларация към политиците вчера. Документът е подписан от КНСБ, КТ "Подкрепа", Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България и бе огласена на специална пресконференция.
Синдикатите и работодателите загърбиха обичайните си различия с общи искания към партиите и всички основни институции в страната.
Безпрецедентната обща декларация, както самите синдикати и работодатели я описват, се родила след среща, организирана по идея на КНСБ в началото на миналата седмица, непосредствено след банковите сътресения.
Първоначално намеренията били да се излезе с декларация до президента Росен Плевнелиев. В хода на разговорите обаче стигнали до извода, че ситуацията е много тежка и трябва да се вземат спешни мерки, което довело до призив до всички основни институции.
Според бизнеса и синдикатите в момента България е в безпрецедентна политическа криза, довела до пълен срив на доверието към държавността и институциите, преследват се тяснопартийни и корпоративни интереси. Вчера те призоваха депутатите да прекратят игрите с кворума и да се върнат в пленарна зала, за да приемат актове за стабилността на икономиката.