Плевнелиев: Нямаме нужда от нови разделителни линии в Европа

Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще, подчерта президентът на срещата си с Лавров

"Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на "велики сили" и "периферия" и водят до създаването на нови разделителни линии" – това заяви българският президент Росен Плевнелиев, който днес разговаря на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Изказването на Плевнелиев дойде, след като Лавров информира, че по отношение на кризата в Украйна е постигнато съгласие между външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната.

На срещата си с руския външен министър държавният глава подчерта, че България и Русия имат вековни духовни и културни връзки и трябва да градят своето партньорство на прагматична и взаимноизгодна основа. Поводът за посещението на Сергей Лавров е 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

"В отношенията си с Русия, България изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност,  но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес", подчерта Росен Плевнелиев.

Обща беше оценката, че активните контакти между България и Русия в областта на културата, науката и образованието са сред важните фактори за развитието на двустранните отношения. "Първото издаване на моята книга на чужд език е в България и за мен това е знак за интереса на българите към Русия", заяви руският външен министър.

Сергей Лавров благодари на държавния глава за усилията, които страната ни полага за съхраняването на военните паметници на Русия в България. "Историята е мост към бъдещето и тя трябва да се представя такава, каквато е. Историята не трябва да се манипулира", подчерта президентът Плевнелиев.

България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство, отбеляза още държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта подкрепата си за повишаването на енергийната ефективност в страната, с което ще се намалят значително разходите за електроенергия на българските граждани и бизнеса.