Русия и Сърбия са пред подписване на споразумение за "Южен поток"

Медведев: "Южен поток" остава приоритетен проект

Проектът за газопровод „Южен поток“, по който е планирано да бъде транспортиран руски газ към Европа по дъното на Черно море, остава приоритетен и това е очевидно в контекста на събитията в Украйна. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Това, че проектът е приоритетен, много сериозен, става очевидно за всички нас, включително и в контекста на събитията в Украйна. Надявам се, че той ще спомогне за обезпечаване на надеждността на доставките на руски газ за европейските потребители през предстоящото десетилетие“, заяви Медведев след срещата си със сръбския си колега Александър Вучич.

Руският премиер съобщи още, че Русия и Сърбия са готови в близките дни да подпишат споразумение за „Южен поток“.

От своя страна Вучич потвърди, че по „Южен поток“ са останали само технически въпроси, които бързо се решават.

На 9 юни вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че Сърбия ще трябва да отложи началото на изграждането на „Южен поток“ на територията на страната след решението на България от предишния ден за спиране на работата по „Южен поток“ по искане на Европейската комисия.

Веднага след това обаче сръбският премиер Вучич заяви, че правителството на Сърбия не е взимало решение за отлагане на строителството на газопровода „Южен поток“. „Такова решение трябва да бъде взето от правителството, което не е заседавало. За нас всичко тече според планирания проект. Бих искал да има повече търпение и повече разбиране по отношение на приемането на решение, каквото и да е то“, каза Вучич.

Същевременно в София руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва настоява за строителството на проекта „Южен поток“ във вече определените за това срокове.  Според него всеки един проблем трябва да бъде решаван в конструктивен диалог.