Агенция по храните: Никой не е ял от пилетата със салмонела в Пловдив

Мисия Пловдив

08-07-2014, 13:20

Снимка:

money.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Има салмонела, няма салмонела ...

На пазара има полски пилета със салмонела

102 кашона заразено месо има в столицата

Около 150 килограма полски пилета, заразени със салмонела, са иззети от склад на едро в Пловдив. Това каза за Plovdivutre.bg д-р Иван Шиков - директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

От тази партида не е продавано, увери Шиков. 17-те кашона с пилета, които са конфискувани в града, ще бъдат унищожени в екарисажа във Варна, допълни той.

Сигналът за заразеното месо е дошъл от Франция, където е пристигнала голяма част от полското пилешко. При изследване на френските специалисти е установено, че пилетата са заразени със салмонела, и веднага е подаден сигнал към Европейския съюз. Всички държави-членки са предупредени за партидния номер на пилешкото, за да бъдат предприети незабавни мерки.

Общо 109 кашона от заразеното месо са пристигнали в България, 17 от тях са в Пловдив. Всички останали са в столицата.

Салмонелата е вид бактерия, която обикновено предизвиква хранително натравяне, може и тиф. Тя атакуват млади и стари и от двата пола. Особено опасна е при деца под 4-годишна възраст. Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, висока температура, главоболие, дехидратация. При по-сериозни случаи бактериите могат да навлязат в лимфните пътища.