Орешарски, Чобанов и компания трябва сега да си понесат отговорността

Борисов: Искам да гарантирам банковата система

Искам да гарантирам банковата система, но виновниците тези недоразумения – Орешарски, Чобанов и компания трябва сега да си понесат отговорността и хората да им стане ясно. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос от къде могат да се вземат пари за актуализация на бюджета, Борисов заяви: „За съжаление от джоба на всички българи. Вдига се дългът, задължават се поколенията с още 5 млрд. лева и се подпира резервът, за да бъдат хората спокойни”. Относно вероятността управляващите да обвинят отново Бойко Борисов, че иска да фалира държавата той каза: „Кой да ме обвини? А те какво предлагат – да фалира после при мен? Да се измъкнат по тарлъци от това, което сътворяват сега и да фалира после? Няма такова нещо.

Това, което правя в момента е точно да е сигурно българското общество, че като се актуализира бюджетът и се запуши дупката колкото е голяма 1 - 2 - 5 млрд. лева – няма значение. Финансите трябва да кажат, вече одитите са готови БНБ трябва да каже. Колкото е дупката толкова пари трябва да сложат на тази дупка, за да не се получи след това каквото и да било за гражданите. Как по-ясно да го кажа? Ако не се сложи резерв и се получи след това някакъв проблем, няма пари вече да се покрие за следваща банка”, каза още Борисов.

„Аз искам да гарантирам банковата система, но виновниците тези недоразумение – Орешарски, Чобанов и компания трябва сега да си понесат отговорността и хората да им стане ясно. А не Гечев да излиза и да ми чете цифри, че било с 1 – 2 % разлика, защо тогава се тресе държавата, защо тогава се явяват на избори, защо не могат да се гледат в парламента?”, допълни Борисов. Относно това, какво са се разбрали с Цонев, Борисов каза: „Че до края на деня ще излезе и ще подадат всичко, това за което говорят. Какви са цифрите, каква е дупката и от кой бюджет и от къде парите ще се сложат там. И като се сложат съответно с толкова да осигурим, така че да не могат да ме обвинят, да осигурим сигурността на банките след това. С тези пари ще подпрем дупката”, каза Бойко Борисов.