Когато БСП и вицепремиерът от кабинета „Виденов“ са на власт, хората трябва да се притесняват

Oт къде ще вземат пари за подкрепа на ликвидността на една банка, която трябва да отвори на 21 юли?

БСП прекаляват със своята наглост. Защото е наглост, когато „реномирани“ специалисти по създаване и решаване на банкови кризи като вицепремиера от кабинета „Виденов“ Румен Гечев отново се опитват да менторстват по медиите. Това заяви за Агенция „Фокус“ заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.
„Преди Гечев и „банковите експерти“ на БСП да говорят, би трябвало да дадат отговор на простите въпроси: Кой управляваше България когато имаше фалити на банки през 96-97 година? Кой беше тогава ресорен вицепремиер? И кой управлява сега държавата, когато пак имаше опашки пред банките?“, попита Димитър Главчев.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта още, че управляващите от БСП и ДПС трябва да отговорят публично от къде ще вземат пари за подкрепа на ликвидността на една банка, която трябва да отвори на 21 юли и която те обявиха, че ще национализират.

„Ако отговорът е фискалният резерв, то си струва да припомним на БСП, че неговият размер в момента е 6 милиарда, от които близо 1 милиард не са налични, защото са очаквани под условия от ЕС. Струва си да напомним на БСП още, че по закон трябва да има налични 4,5 милиарда лева във фискалния резерв на държавата. И остават 500 милиона, които управляващите трябва да кажат за какво по-напред ще използват – за актуализация на бюджета на НЗОК, за ликвидиране на дефицити в енергетиката, за необезпечените договори по новообявените обществените поръчки за 700 милиона или за ликвидността на въпросната банка. Очевидно е, че сметките им не излизат, но винаги е така, когато БСП е на власт“, категоричен беше Главчев. Той припомни още, че когато миналата Тройна коалиция предаде властта на ГЕРБ през 2009 г., тогавашният финансов министър Орешарски призна, че оставя държавата с дефицит от 500 милиона лева и потенциален такъв от 6 милиарда лева. Димитър Главчев от ГЕРБ обяви още, че по данни на Министерството на финансите към 31 май 2014 г. дефицитът в държавния бюджет е 888 милиона лева.