Изработени са 3D макети за местообитанията на защитените видове в резервата "Сребърна"

Животът

09-07-2014, 14:40

Снимка:

БТА

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Два 3D макета, изработени по проект на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, показват характерните особености на резервата "Сребърна", информира БТА.

Със светлинни ефекти, звуци на обитателите на резервата и дикторски текст са представени местообитания, гнездовите колонии на къдроглавия пеликан, немия лебед, корморани и чапли, движението на водните маси, връзката на езерото с река Дунав.
Единият макет днес бе представен във фоайето на сградата на Силистренската община, а другият е в Информационния център на РИОСВ в Русе.
Макетите са изработени от "Трансмедия" ООД в Русе в рамките на мерките за интерпретация и образователни програми по проекта "Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват "Сребърна" и резерват "Бели Лом". Проектът е по оперативната програма "Околна среда (2007-2013 г.)".
По проекта вече са доставени техническо оборудване и консумативи за минилаборатория в резервата. Доставката е в рамките на поръчката за изграждане на експертна система за
автоматично измерване на водното ниво на р. Дунав на двата шлюзаи в езерото на "Сребърна", и на други параметри на водата.
Работата за изграждането на цялостната експертна система за отчитане на водните нива трябва да приключи в средата на август.
Предвижда се автоматично измерване на водното ниво и температурата на водата при двата шлюза в езерото на "Сребърна".
Данните се предават в реално време до компютър с обща база данни. При отчитане на критични нива системата ще "алармира" в административната сграда на резервата за отваряне на двата шлюза към река Дунав. Това ще гарантира поддържането на оптимално ниво на водата в езерото.