За година Андреева успя да отвори една болница и ще закрие 300

Тя и правителството обричат на геноцид цялото ни общество

Таня Андреева ще бъде още седмица-две в това правителство, после кой ще й потърси отговорност? Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ пред журналисти в отговор на въпрос дали вярва на казаното вчера от здравния министър, че няма да има болници, в които да има необслужени пациенти. "Края на септември, октомври, ноември и декември се очертават много тежки за българското здравеопазване," каза още Атанасова и попита как болниците ще си плащат разходите, ако до 1 октомври цената на тока отново се увеличи. "Как няма да фалират болници? Аз изобщо се учудвам, че тя позволява да застане пред медии и да говори подобни неща", каза още Атанасова.

Според нея министърът или не е наясно с финансовото състояние на лечебните заведения, на които е принципал, или изобщо не е наясно с бюджета на НЗОК. На въпрос дали, ако ГЕРБ са следващите управляващи, Атанасова ще поиска отговорност от Андреева, тя заяви още веднъж, че тя не е човек, който търси отговорност и предполага, че институциите в страната трябва да се заинтересоват кой за тази година е довел касата до това състояние и кой именно е вземал решенията. "Това не е ГЕРБ и ГЕРБ няма да търси отговорност на никого във формата, която може би имате предвид. Отговорността се носи на избори", каза още Десислава Атанасова.

С факта, че се променя правилника на Фонда за лечение на деца и липсата на актуализация на бюджета, няма да има възможност да бъдат сключвани договори с клиники и българските деца няма да могат да се лекуват, подчерта още Атанасова. "Знаете, че Фонда за лечение на деца изпраща български деца в чужбина, когато в България такова лечение няма", каза още Атанасова и допълни, че на фона на кризата в здравеопазването, не само в България няма да има адекватна помощ за българските деца и на всички деца, но дори в чужбина държавата няма да може да гарантира, че те ще се лекуват.

По думите й, това, което се случва в момента, с действията не само на Таня Андреева, но и на цялото правителство, обрича на геноцид цялото ни общество. "Колко пъти съм заставала пред вас и съм казвала, че скандалите в това министерство ще тресат държавата и поради липсата на средства и поради липсата на адекватни решения в това министерство и поради липсата на идеи за всякакво справяне в сектор здравеопазване", каза още Атанасова. Тя припомни, че е искала оставката на здравния министър много преди да се заговори за оставка на цялото правителство. По думите ѝ, за една година Андреева е успяла да отвори една болница и най-вероятно ще закрие 300, защото толкова са заведенията, които имат проблеми с финансирането. Атанасова каза още, че не може да изземе функциите на разследващите органи, за да каже на кого трябва да се търси отговорност за проблемите в НЗОК.