Отговорността за хаоса в здравната система и здравната каса е на Андреева

2 млн. са гражданите без здравни вноски

"Отговорността за хаоса в здравната система и здравната каса е на министъра на здравеопазването. За една година не видяхме никакви стъпки за промяна, никакво желание за реформи. За това днес лекари излизат на символичен протест с искане за актуализация на бюджета за здравеопазване, в противен случай здравните заведения ще спрат от другата седмица да работят". Това заяви по Нова ТВ бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите й проблемът е, че това се казваше още миналата години и се виждаше, че дефицит ще има, но управляващите са подценили предупрежденията. Трябва не само политически, но и обществен консенсус за здравноосигурителния модел в страната. Няма друг модел в ЕС, който съществува, но могат да се водят дебати дали ще има допълнително осигуряване за да се покрият недостигът от средства, допълни тя.

Проблемът е, че 2 млн. са гражданите без здравни вноски. Бяхме приели санкции за неосигурените. Трябва да има и по-ефективен контрол при харченето на средствата в здравните заведения, подчерта Атанасова. Според нея не трябва да се подценява и абсолютно неадекватното поведение на здравния министър Таня Андреева. Една година не успяха да вкарат нито един закон с идея за промени. Закриват фонда за лечение на деца в чужбина, закриват фонда за лечение на наркомани, това е резултатът от управлението им, заяви депутатът от ГЕРБ.

Могат да се водят разговори между политическите сили за това дали ще има доброволно, задължително или допълнително осигуряване, какви мерки ще се предложат на обществото, на съсловието и на лечебните заведения по отношение на контрола. Една година администрацията се лута, подхвърлят се някакви идеи от здравния министър, в последствие те се опровергават от политически натоварените лица, изтъкна Атанасова.