Френският посланик с интерес към децата на Добрич, които са в риск

Мисия Добрич

11-07-2014, 14:11

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Френският посланик с интерес към деинституционализацията на децата в риск. Това стана ясно след срещата на френския посланик Н. П. Ксавие Лапер дьо Кабан с кмета на Добрич Детелина Николова, която се проведе днес.

Дипломатът посещава за първи път Добрич с цел да за се запознае с пакета от социални услуги, които предлага Община Добрич. Гостът бе  запознат с икономическата характеристика на Добрич и региона. Кметът Николова акцентира върху социалните и културни проекти на общината с френски градове, финансирани по европейски програми. Един от тях е „Заедно за безопасността на регионите“, чиято цел бе междурегионално сътрудничество между градовете Добрич и Сент Ерблен с цел проучване, обмен на добри практики и ноу-хау в областта на превенцията на риска. Кметът Николова  информира френския дипломат за процеса на деинституционализация и грижите за децата в риск.

Посланикът беше впечатлен от отличията и наградите на Добрич, които според думите му доказват ефективна и устойчива политика на управление на общината. Прояви интерес към структурата на общинската администрация и проектите, които Община Добрич изпълнява с финансиране от европейските фондове.

Дипломатът се интересува от процеса на финансова децентрализация в българските общини и потърси очакванията на кмета Николова в тази посока. Той бе запознат и с дългогодишното сътрудничество между Националното сдружение на общините и Сдружението на френските общини. Детелина Николова подари на френския посланик и придружаващите го лица представителни материали за Добрич и региона и добруджански мед.

Програмата на госта продължава с посещение на детска градина „Надежда“, на центъра за обществена подкрепа към Фондация „Ръка за помощ“ и центровете за настаняване от семеен тип. Дипломатът ще посети още АЕМО „Стария Добрич“ и Градски парк „Свети Георги“.