Корупцията е взела връх във всички сектори на държавното управление

РЗС и ГЕРБ обмислят създаването на експертен съвет за борба с корупцията

Корупцията е взела връх във всички сектори на държавното управление. До този извод са стигнали партия Ред, законност и справедливост и ГЕРБ, които са провели разговори през седмицата, съобщи Яне Янев, лидер на РЗС. Още тази седмица двете партии планират да създадат общ експертен съвет за борба с корупцията. Той ще има за цел да разработи нова цялостна стратегия и методика за борба с корупцията през новия мандат.
Яне Янев обяви, че се предвижда да бъдат реализирани антикорупционни законодателни инициативи, както и институционални и административни реформи, гарантиращи конкретни резултати от борбата с корупцията.
Предвижда се в експретния съвет половината от членовете да бъдат от ГЕРБ, ¼ от РЗС и ¼ гражданска квота. Това ще бъдат доказани експерти. Съветът ще проучи и установи контакт с други подобни организации в ЕС, за да може и други антикорупционни практики да бъдат приложени у нас, посочи лидерът на РЗС.


„България никога не е имало по-провалено, по-бездарно, по-корумпирано правителство от това", заяви Янев. Той обвини управляващите, че за 1 година са извършили несъпоставими с което и да е друго правителство кражби и голяма част от тях тепърва щели да излизат наяве.
Яне Янев обвинява правителството за деяния, свързани с източване на ДДС, кражби в митниците, обществените поръчки, концесиите и източване на европейски средства.
РЗС започва активни политически действия, за да може през следващия мандат България да се управлява от дясно консервативно правителство с конституционно мнозинство.