Рязкото затопляне докарва мигрена. От климатика дебелеем!

Животът

12-07-2014, 15:34

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Добре е да знаете

Резките температурни промени могат да предизвикат леко главоболие, показва ново проучване. Учените нареждат времето сред петте най-чести причинители на мигрена.

Проучването включва 66 души, засегнати от мигренозно главоболие. В продължение на година участниците водят дневник за симптомите и какво ги отключва. Малко повече от половината съобщават, че са чувствителни към температурните промени. Времето по-рядко е причина за получаването на тежко главоболие, сочат резултатите.

Мигрената отдавна се асоциира с промени в метеорологичните условия. "есто е придружена от гадене и повишена чувствителност към светлина и звуци. С настъпването на горещините и особено при рязкото затопляне животът изглежда непоносим без хлада на климатика. Макар с негова помощ лесно да поддържаме желаната температура вкъщи, то този уред е свързан с немалко вреди за здравето. На първо място рязката смяна на температурата е голям стрес за организма - дори да не го усещаме. Смята се също, че климатиците водят до напълняване, тъй като ниската температура, която поддържат през лятото, пречи на организма да гори калории даже когато е хладно, а апетитът е по-голям. За това разликата между температурата в помещението и тази навън не трябва да е повече от 10 градуса. В противен случай ще провокирате мигренозен пристъп или ще стресирате допълнително психиката, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.