Висока скорост е най-вероятната причина за влаковата катастрофа, според транспортния министър

Влакът дерайлира на чисто нов участък, открит преди 2 месеца

Инцидентът е станал на входните стрелки на гара Калояновец и най-вероятно е предизвикан от несъобразена скорост, съобщи транспортния министър Данаил Папазов, цитиран от „Дарик” .

„Инцидентът е станал на чисто новия участък. Този участък влезе в експлоатация съвсем скоро. Точно на входната стрелка на гара Калояновец. Огледът показва, че пътят е в много добро състояние. Предполага се, че една от причините е превишена скорост с навлизане в стрелката. Към настоящия момент има шестима откарани в Стара Загора. Помощник локомотивния машинист е в шок, стресиран е, четирима има в Чирпан", добави Папазов.

„Информацията, която имам, е, че локомотивът се е завъртял и се е ударил някъде в третия вагон, което също навежда на мисълта, че става въпрос за превишена скорост. Все още не можем да кажем нищо. Има компетентни органи, които ще разследват", добави транспортният министър.

В момента следствените органи на МВР работят и не ни допускат никого до мястото. Това е новата отсечка „Михайлово – Калояновец“, която е абсолютно рехабилитирана, която преди два месеца ние открихме и си е абсолютно в нормите.  Това заяви пред БНР генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев във връзка с железопътния инцидент в района на старозагорското село Калояновец. Ще видим след като ни допуснат до локомотива да погледнем скоростомерната лента. Нещо се е случило в движението му между стрелките и след това той загубва управление, може би и излиза извън жп линията. Може да е по-висока скорост, може да е нещо друго, но на този етап не можем да кажем. След като разберем и видим лентите, ще разберем какво се е случило. Възможно е и да е грешка на машиниста, но не можем да бъдем категорични на този етап. Много работа ни чака. Движението няма да бъде пуснато скоро, тъй като вагоните са напреки на линията. Поне три има такива, има други полегнали. Ще имаме доста задачи да вършим, за да възстановим движението”, каза още Милчо Ламбрев.