Търговия и ресторантьорство са най- желаните сектоpи за работещи тийнейджъри

Новините

13-07-2014, 10:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Все повече деца търсят работа

С 16% повече са молбите за наемане на непълнолетни на работа за първото полугодие спрямо същия период на миналата година. Децата имат интерес да работят в Сектор "Търговия и ресторантьорство". Процедурата за издаване на разрешение за работа на младежи трае  от два до 15 дни.

От началото на годината досега има наети на работа над 800 младежи между 16 и 18 години и около 30 малолетни. За да се наеме едно непълнолетно лица в дадена фирма  е необходимо специално разрешение от ГИТ и работодателят да спазва определени изисквания.

"Описание на работата, за да се види дали здравословното състояние на детето може да върши тази работа. Оценка на риска на работата. Мерките които е осигурил за работното място. Например, ако детето работи на сергия, да има сянка, почивка и определено количество вода", обясни пред TV 7 Дина Христова от ГИТ.

Децата имат по-кратко работно време - 7 часа, не могат да работят и вечер след 20 ч.

"Ако установим, че такова лице работи след 20 ч., Това е извънреден труд. Ние санкционираме, Правим предписание. Санкциите са от 1 500 до 15 хил. лв.", допълва тя.

За половин година, трудовите инспектори са констатирали 17 нелегални работещи младежи и 4 нарушения на работодатели, които не спазват условията за наемане на деца на работа.