Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова откриха естакадата при Семинарията (снимки)

По-чист въздух и по-бързо движение в района обеща столичният кмет

Официално беше пуснато движението по новото кръстовище на две нива при Семинарията в София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов лично откриха новоизградената естакада днес.

Новото кръстовище ще "отпуши" трафика в района на булевардите "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски". То е един от течащите в момента строително-ремонтни проекти по възловите булеварди в столицата. Преминаването на автомобилите по новата естакада ще отнема на водачите всичко на всичко 2 минути, припомни Йорданка Фандъкова.

"Преди да започнем строителството, преминаването през кръстовището отнемаше над 10 минути, а в час пик и до 17 минути. Сега това ще отнема само 2 минути", заяви тя при откриването и добави: "Очаквам ефектът върху въздуха да е с 40% по-малко вредни емисии. Има и шумоизолираща стена. Изграден е и нов подлез, който прави връзка с Борисовата градина".

Това е вторият етап от мащабния проект за отпушване на движението в тази част на града след изграждането на кръстовището при Телевизионната кула. За да има истински ефект обаче е необходимо да бъдат завършени още пробивът покрай болница "Токуда", който ще стига до бул. "Черни връх", и разширението на самия булевард до Околовръстния път, посочи кметът.

"Хората могат да видят след управлението на ГЕРБ какво има и какво има след тройната коалиция. След нас стоят естакади, пътища, зали, мостове и продължаваме. Зад тях стоят фалити и неразплатени пари. Близо милиард са неразплатените пари за строителните фирми", заяви от своя страна Бойко Борисов Борисов.

Естакадата беше открита два дни преди обявения краен срок.