Кабинетът официално поиска актуализацията на здравния бюджет

Общество

16-07-2014, 13:27

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ ще настояват парламентът да гласува повече пари

Министерски съвет най-накрая изпрати към Народното събрание предложение за актуалиация на държавния бюджет за осигуряване на допълнителни пари в размер на 225 млн. лева за Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК).

Лекарите настояваха чрез протестни действия за допълнителни 328 млн. лева.
На днешното си редовно седмично заседание министрите са се договорили за ревизия на държавния бюджет на базата на взетото единодушно политическо решение на консултациите при президента Росен Плевнелиев в понеделник, когато основните политически играчи казаха „Да" на исканата от опозиция и лекари актуализация на парите на здравната каса.
Действието на Министерски съвет позволи още днес народните представители от три парламентарни комисии да насрочат в 15 часа заседание и да разгледат и гласуват предложения ремонт на бюджета.

Междувременно обаче депутатите на ГЕРБ се събраха в парламента и решиха, че искат актуализацията да е с 330 млн. лева, а не с тази, която предлага МС.
200 млн. лева от допълнителните пари за НЗОК отиват за покриване разходите за болнична помощ, а останалите 25 млн. лева ще бъдат дадени за лечение на онкоболни. Финансовият министър настоява от страна на правителството Здравната каса да предприеме дисциплиниращи мерки, с които да се ограничат разходите на НЗОК.