ГЕРБ не е съгласна с предложената от кабинета актуализация на бюджета на НЗОК

Правителството не иска да отчете проваленото си управление, залагайки бомби за следващите

Оттук-нататък никакви други законопроекти няма да разглеждаме, докато не се направи правилната актуализация на бюджета и следващата седмица очакваме оставката и с това да приключи цялата тази драматична агония повече от една година в държавата. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова на брифинг в парламента.

Павлова посочи, че дефицит от 7% също е една скромна цифра на фона на драмата, която имаме в бюджета, защото в тези средства не влизат потенциалните нужди, които бюджетът трябва да даде за КТБ и то, за да попълни фонда за гарантиране, който има недостиг и в момента, за да гарантираме поне тези 200 000, които се полагат. „Там е минимум милиард и половина и го няма в бюджета. Обещанията, че ще се покрият останалите – тепърва трябва да се изясни, но и там ще трябват още 2 млрд. Имаме дупка в БДЖ от 800 млн., която липсва. Тази сума трябва да бъде предвидена дали сега, дали по-късно. Това е поредната дупка от цялата пропаст, пред която сме изправени”, коментира Павлова. Според Лиляна Павлова, всичко това трябва да бъде отразено сега и да се знае каква е реалността в бюджета. „За да може, ако ще се прави дефицит, очевидно е, че сме надхвърлили всички тавани. „Този свръхдефицит да е моментен, еднократен, може да е голям и болезнен, но е горе-долу на 10% от БВП на държавата. Да се знае какъв е, да се приеме, за да знаем от каква изходна позиция тръгваме. Яма, пропаст, положението е трагично, но нека започнем и да знаем къде сме, за да започнем да решаваме проблемите”, обясни Павлова.

Павлова подчерта, че това е апелът на ГЕРБ и затова ще бъдат категорични днес както на заседанието на Комисията по бюджета и в пленарна зала.

Фондът за гарантиране на кредитите няма достатъчно пари да гарантира поне тези, които са със сигурност гарантирани, категорична е Павлова. „Трябва да е ясно дали гарантираме само главницата или и лихвата. Ако се стигне до изплащане изобщо, то трябва да е без лихвите, които са натрупани от самото начало на техните депозити”, заяви Павлова. „Чакаме да получим ясна разбивка кой, колко пари, какви фирми, какви физически лица и кои са физическите лица. Чакаме решението на съда, да се разкрие банковата тайна и да е ясно кои са тези фирми и лица поименно”, посочи депутатът.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова допълни: „Пропускаме кризата и колапса в енергетиката, където задълженията от 3 милиарда в НЕК, от ангажимента ни за това да имаме социално поносима цена, минимум милиард и половина е дупката, която и там държавата под каквато и да е форма – това отново ще е дълг, кредит – трябва да бъдат покрити. Това трябва да се добави към цялостната сметка, която всички ние трябва да платим. Настояваме за прозрачно, открито показване на всички цифри, да открием картите и да видим къде сме и накъде сме тръгнали”.

Тя обясни, че от ГЕРБ ще се занимават единствено и само с актуализацията на Закона за бюджета. „Чакаме да видим какво ще се получи днес на дебата и оттам-нататък ще преценим. Следващото е оставка”, подчерта Павлова.

Ние няма и не можем да подкрепим тази актуализация. Тази актуализация е хвърляне на пясък, прах в очите, защото тя не отразява истинската ситуация на бюджета, а тя наистина е драматична. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова на брифинг в парламента. „Приходите няма да се изпълнят поне милиард, разходите по никакъв начин не се ограничават”, допълни Павлова.

Павлова посочи, че най-драматична е ситуацията с европейските фондове като до края на година под риск са 3 млрд. и това по никакъв начин не е отразено в бюджета. Павлова запита по каква причина те са под риск и обясни, че от една страна имаме спряно възпрепятстване на парите и по Околна среда, и по Регионално развитие. „Тук говорим за средства, много над 3 млрд., които изобщо не ни се възстановяват, но държавата има ангажимент да ги плаща. Градовете са разкопани, фирмите работят и не плащат заплати на работници. Ако продължим с тази тенденция, те ще започнат и да освобождават тези работници, освен че няма да им платят заплатите”, заяви още тя.

Лиляна Павлова подчерта, че паралелно с това ангажимент на държавата е текущо да разплаща и вече имаме платени милиард и половина, които не сме получили от Брюксел. „Но ако не доразплатим 800 млн. по Програма за развитие на селските райони, 850 млн. по Околна среда, 750 млн. по регионално развитие, България ще ги загуби по правилото за автоматично освобождаване”, коментира Павлова.

„България ще загуби тези средства и никога повече няма да бъдат възстановени, ако не ги платим сега, за да ни бъдат възстановени тогава, когато дай боже едно ново правителство успее да отблокира спрените европейски фондове”, каза още Лиляна Павлова.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова добави: „На консултациите при президента, на които присъствах, не достигнахме до общо решение – следва ли да се подкрепи законопроекта за КТБ, както е известен, или не. Поставиха се изключително много въпроси, на които не получихме отговор. Поставихме не само въпросите за това кой е виновен да се случи това, кой трябва да поеме отговорността. То е ясно - Управителният съвет на БНБ и правителството. Условието оставка на БНБ е налице, защото дори и днес БНБ не може да ни каже какво е истинското състояние на КТБ”.

„Независимо от това дали ще има нов закон или ще се работи по досегашния Закон за банковата несъстоятелност, държавата трябва да извади 2 милиарда лева, за да финансира изплащането на парите на гарантираните вложители. Във всеки един от сценариите държавата трябва да тегли дълг и да гарантира това”, заяви Стоянова.

Във връзка с изказването на Румен Гечев, че в КТБ има 2 милиарда бързоликвидни активи, Менда Стоянова каза „Категорично това не е вярно. В КТБ, според доклада на одиторите и доклада, който БНБ изнесе, ако говорим за активи – в КТБ има 2 милиарда кредити, раздадени на предприятия, работещи, погасяващи си кредитите с добри обезпечения. Тези кредити не са високоликвиден актив. Ако това, което г-н Гечев предлага, се случи, означава да поискаме от тези предприятия предсрочно погасяване на кредитите и да ги изправим пред икономическа невъзможност да работят”.

Най-важното е защо четвъртата по големина банка е в това състояние, защо допреди 3 месеца одитът й показваше, че е в състояние да купи малката френска банка „Креди Агрикол”, защо никой не е сигнализирал, че тази банка има проблеми, ако тя наистина има проблеми. Кой е виновен и кой трябва да понесе отговорността? Това не означава, че държавата трябва да избяга от своята отговорност и да обезщети хората. Освен тези 600 милиона на физически лица, там има 1,6 милиарда необезпечени пари на фирми, общини, европейски средства”, подчерта Стоянова.

Правителството не иска да отчете проваленото си управление, залагайки бомби за следващите, убедена е Стоянова. „Един път завинаги трябва да се научим, че няма да се съгласим да се повтори 2009 г., когато заварихме над 2 милиарда сключени необезпечени финансово договори, когато Дянков стана „персона нон грата”, защото се опитваше да върже бюджета и да отлага плащанията. Сега ние ще настояваме това да се случи тази година и от 2015 г. България да започне на чисто”, заяви Стоянова.

Допълнителният лимит на дълга, който искаме да бъде гласуван, е 3,4 милиарда. Прибавен към този, който правителството ще внесе като актуализация – 3,3 милиарда, е общо 6,7 милиарда. Ако тази актуализация не се приеме, имаме два лоши сценария. Единият е – при липса на Народно събрание служебният кабинет ще се разполага в този бюджет и вероятно ще бъде поставен на изпитание в изплащането на много нормални разходи, които трябва да направи. Вторият момент е следващото правителство да направи тази актуализация, но това ще се случи през ноември и тогава ще бъде късно, няма да има време нито да се тегли дълг, нито да се плаща на фирмите, извършили работата си, защото те сигурно няма да съществуват, нито да се завършат проектите, за да се отчетат пред Брюксел и да се искат парите от тях. Затова сега настояваме не само защото правителството иска да избяга от отговорност и да натопи следващите, а защото ако не се направи сега, ще бъде фатално за държавата и ще бъде късно”, посочи Менда Стоянова.

За нас актуализацията на бюджета трябва да бъде с допълнителен дефицит от 5 млрд. 720 млн., което на касова основа прави 7% от БВП, а дълга при всички случаи трябва да се увеличи с още 3.4 млрд. или общо увеличението трябва да достигне 14.4 млрд. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова на брифинг в парламента. „Това е състоянието и, ако днес правителството не си признае това, ако НС не гласува подобни цифри, това означава срив на държавата до края на годината, отлагане на разходи за следващата година и поставяне под заплаха и следващата година, и следващия бюджет”, допълни Стоянова.

Стоянова посочи, че правителството ще внесе и увеличаване лимита на дълга от 4.4 млрд. с още 3.3. милиарда при общ размер 7.7 милиарда за тази година дълг като от ГЕРБ смятат, че и това са занижени цифри и е ясно защо. „Стоте милиона на Здравната каса, другите 500 млн., които няма да дойдат от приходите също трябва да бъдат предвидени в дълга. Най-вече има едно изключително сериозно перо, за което никой не говори, това е перото европейски проекти и програми”, заяви тя. Стоянова подчерта, че от два месеца Министерство на финансите е спряло всякакви разплащания, а фирми и граждани поставят въпроси кога извършените от тях дейности, декларирани и приети работи, ще бъдат платени. „Ако правителството сега не осигури с тази актуализация на бюджета на следващото служебно правителство и на следващия кабинет според наши груби сметки още 3 млрд. лева, за да може да се говори по европейските проекти”, каза още Менда Стоянова.

ГЕРБ тази седмица е тук, в пленарна зала, защото чака Закона за актуализиране на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет. Днес правителството приема тези два закона и всеки момент ще влязат в НС. От цифрите, които ние научихме, че правителството ще внесе в НС, категорично не сме съгласни с този вариант, който се предлага, изтъкна Стоянова „Правителството предлага актуализация на разходите в бюджета на НЗОК в размер на 225 млн., независимо че Надзорния съвет, Лекарският съюз и здравната министърка изчислиха, че недостига е 330 млн., сто милиона по-малко”, допълни тя.

Според Менда Стоянова, това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати всички направени, извършените от болниците работи или ще трябва да се отлагат плащания за следващата година, което означава нова дупка и за следващия бюджет. „Ние настояваме актуализацията да е в размер на 330 млн. Правителството предлага да намали приходната част на държавния бюджет с 500 млн. Това е стъпка в правилната посока, защото за първи път от шест месеца те признават, че имат нереално планирана приходна част, но добре изпълнявана разходна. Ние категорично не сме съгласни с 500 млн. Увеличението на приходите за 2014-та година спрямо 2013-та година, е в размер на 2 млрд. Към 30 май приходите са на плюс 264 млн. спрямо миналата година. Не може до края на годината да бъдат събрани милиард и половина, за да остане неизпълнение от 500 млн”, заяви Стоянова.

Менда Стоянова подчерта, че и при най-добрата организация, която ще направи служебното и следващото правителството, за тях най-малкото, което трябва да се признае и да се актуализира към този момент, е намаление на приходите с 1 млрд. „Въобще не ни задоволява това, което правителството внася”, каза още Менда Стоянова.