Повече от 3500 таланти ще свирят и пеят на събора „Богородична стъпка“

Участници от цялата страна, Русия и Индонезия си дават среща край Стара Загора

Над 3 500 изпълнители от цялата страна ще се качат на сцените на „Богородична стъпка“ на 9 и 10 август, когато ще се проведе деветото издание на Националния тракийски фолклорен събор край Стара Загора. Въпреки че срокът за подаване на заявките за участие изтече на 11 юли, продължават да се обаждат желаещи да бъдат включени в програмата на eмблематичния за Старозагорските минерални бани форум.

Събитието, чакано от всички с нетърпение, ще събере в двата почивни августовски дни изпълнители и любители на родния фолклор и традиции от почти всички области и близо 100 общини на България – индивидуални изпълнители, певчески и танцови групи, ансамбли и групи за народни обичаи и ритуали.
Това съобщава пресцентърът на община Стара Загора, която е главен организатор на събора.
Освен богата фолклорна програма, празнично настроение и положителни емоции, организаторите от Община Стара Загора ще предложат на участниците и гостите от всички възрасти и много съпътстващи прояви. На атрактивната „Улица на занаятите“ ще бъдат подредени майстори, представящи традиционни занаяти, а „Селският двор“ ще бъде импровизираната сцена, на която ще бъдат показани различни народни обичаи и ритуали.
Участниците във фотоконкурса под наслов "Фестивалът през моя обектив" ще търсят и улавят най-интересните и вълнуващи моменти от фолклорния събор. Туристически информационен център Стара Загора ще очаква желаещите малки и големи фотографи да изпратят своите снимки на адрес: tic@starazagora.bg до 30 август 2014 г. Най-добрите от тях ще бъдат публикувани в интернет страницата на Туристическия информационен център Стара Загора.
Гости тази година на Националния фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще са Ансамбъл от град Самара, Русия и танцова група към Посолството на Република Индонезия, които ще се изявят в неделния ден.