Борисов призова: Оставка на Искров и Гунев и разкриване на банковата тайна

И днес управляващата коалиция не пожела да направи поне малко от необходимото, за да се стабилизира страната, коментира от Брюксел председателят на ГЕРБ

"И днес управляващата коалиция от БСП, ДПС, Атака и няколко депутати от ПП "България без цензура" отново не пожелаха да направят поне малко от необходимото, за да се стабилизира страната. Не пожелаха да приемат тежкия дефицит, в който е държавата, тежката дългова криза, крахът във всички системи на държавата".

Това заяви пред журналисти в Брюксел председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. "Да приемат оставката на Искров и Гунев, да подкрепим прокуратурата в желанието ѝ за тази операция на практика "Чисти ръце" за разкриване на банковата тайна. Така ще излязат всички мръсни пари, които са по банките", призова той.

По думите му "на тези хора не може да се разчита". "Ние сме последователни и казахме при какви условия бихме подкрепили… Те днес хванали, минали са частта, където да се наказват хората или медиите, ако говорят срещу банките. Само че това аз приех като ангажимент да се случи само при условие, че се сменят управителят, подуправителят, управлението на БНБ и новото ръководство вече бъде защитено с една тишина и спокойствие да си свърши работата", обясни председателят на ГЕРБ.

Според него няма причина, заради която депутатите от ГЕРБ да влизат в този парламент, защото само им се пришиват коалиции и нечисти схеми.

На въпрос дали ако се разкрие всичко около КТБ, ще се разкрият и неговоте тайни, Борисов отговори: "Кой го каза това? Това са идиоти. Аз съм първият, който е искал да се отвори" и допълни, че подобни твърдения такива хора изказват, обзети от страх и паника в момента.

Той уточни, че партийните сметки на ГЕРБ са в друга банка. "Не само приветствам, с две ръце гласувам и искам това да се случи. Ще видите, че около КТБ ще излязат партийни формации и хора, които като журналисти са взимали такива пари и бонуси, каквито вие самите ще се почувствате много тежко ощетени", посочи Бойко Борисов и допълни, че става въпрос за бонуси и заплати, които са в стотици пъти над нормалните за журналисти, като това са пари пак от тези банки.

"Ясно е, че Кристалина Георгиева трябва да бъде номинирана за комисар по въпросите на външната политика на Европейския съюз, тъй като ГЕРБ победи категорично на парламентарните избори, победи на евроизборите, първа политическа сила е и нашият кандидат трябва да бъде", категоричен бе Борисов. На въпрос дали има вариант премиерът Пламен Орешарски да е пристигнал в Брюксел, за да обясни защо Кристалина Георгиева не може да бъде еврокомисар, Бойко Борисов заяви, че премиерът няма право да го прави.

"С кое морално право ще го прави? Че разсипаха държавата за една година, пада правителството след тотален провал във всички сфери, загубили тотално изборите? С кое право идва да каже подобно нещо?", попита председателят на ГЕРБ.

"Кристалина Георгиева е най-уважаваният български политик в момента. Кампанията на Жан-Клод Юнкер започна от зала "Арена Армеец" и председателят на Европейската комисия много добре знае на какви симпатии се радва настоящият български еврокомисар", допълни Борисов.