Ако върнат Закона за МВР и Сметната палата, ГЕРБ ще влезе в зала

Експертното правителство на БСП даде дефицити, които показват, че катастрофата е реална

Интересуват ни много болниците. Аз искам да им дам за години наред глътка въздух, затова „Атака” да дойдат. Оставете ГЕРБ. Чувствам отговорност да влязат веднага и да махнем Закона за МВР, Сметната палата и гласувам тогава. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След коментар на журналисти, че това е изнудване от тяхна страна, Борисов запита защо те са го изнудвали една година. „Ние имаме условия. Нашите избиратели казват: „Защо се пришивате с ДПС и БСП в последната седмица? Защо те не си актуализираха бюджета преди две седмици?”, заяви той.

След коментар, че това е политическо говорене и гражданите не се интересуват, Борисов посъветва да потърсят Корнелия Нинова, Лютви Местан, Волен Сидеров да им обяснят. „200 млн. лева не стигат за нищо”, подчерта той.

На въпрос, че следващото правителство няма да започне добре, Борисов обясни, че следващото правителство ще вдигне тавана на дефицита, тавана на дълга в истинските му размери и ще се разплати. На въпрос, дали това означава, че ако върнат Закона за МВР и Сметната палата ГЕРБ ще влезе в зала, Борисов потвърди. „Те ни изнудват всеки ден”, посочи Борисов.

Борисов попита, защо са направили Закона за МВР и дали това им е било важно: „Защо тогава не направиха актуализация на Здравната каса”.

Една година „Атака”, ДПС, БПС и независимите депутати на Николай Бареков работеха в пълен синхрон в този парламент - нито едно предложение на ГЕРБ не беше прието, каза още Бойко Борисов.

„Как така последната седмица ГЕРБ им стана толкова важен, за да ни пришият едно или второ управление. Или Волен Сидеров да си пусне платено съобщение до всички медии, че ние крепим парламента, като ги крепи една година. С тези игрички приключихме”, заяви Борисов.

Той обясни, че малко по-дълго трябва да се говори. „Защото ако се взима по едно изречение от контекста на това, което сме се договорили през седмиците, се получава накрая една възможност на Сидеров да говори, че всъщност ГЕРБ пази парламента. Корнелия Нинова да излезе и да говори, че видите ли от ГЕРБ зависело да се приемат някои закони. Искам да им дам конкретни предложения”, посочи той. „Първо, вкарват Закона за МВР да се отмени, така както „Атака” ги подкрепи, заедно с депутатите на г-н Бареков. Тогава ГЕРБ ще влезе да прегласуваме закона. После Закона за Сметната палата, който „Атака” им подкрепи. Два изключително важни закона за тях и абсолютно маловажни за обществото. За да няма спекулации ГЕРБ променял нещо”, поиска лидерът на ГЕРБ.

Като второ искане Борисов коментира, че при президента и на консултациите няколко пъти с колегите от БСП, ДПС са се разбрали по един пакет от неща, които е трябвало да се направят. „Тръгнахме да изпълняваме нашите ангажименти в следствие, на което се отприщи едно говорене срещу нас от всички посоки. Първо, БСП се опитва да се измъкнат от катастрофата, в която вкара страната. За тяхно съжаление обаче, тяхното експертно правителство им даде дефицити, които показват, че катастрофата е реална. Ние искахме те да кажат истината докрай, те я казаха на половина. Дори и на половина това, което признаха вчера, е чудовищно за една година управление. Само за една година те нанесоха непоправими счети”, каза още Бойко Борисов.