ГЕРБ Бургас: Власта пренебрегва пътен възел "Запад" и бяга от отговорност

Новините

18-07-2014, 09:19

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

АПИ: Пътен възел "Запад" не е наш ангажимент

Финансирането на проекта е решено още през 2012 г. напомнят хората на Борисов в морския град

„Четирилентовият път Бургас - Слънчев бряг е изключителен приоритет” , това каза по време на откриването на пътен възел "Българово" Стефан Чайков, председате на Агенция "Пътна инфраструктура". Според ГЕРБ Бургас обаче  Чайков и  министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева за пореден път са  демонстрирали  пренебрежение към този важен не само за региона, но и за цялата държава участък. За него  от година слушаме само популистки обещания, се казва в декларация на народните представители от партията на Бойко Борисов.

 Доизграждането на четирилентовия път „Бургас – Слънчев бряг” към настоящия момент е абсолютно стопирано и около него витаят неясни обещания средства да бъдат осигурени по програма "Транзитни пътища 6", която ще стартира в далечен бъдещ период. И този летен сезон всекидневните задръствания във въпросния участък са обичайна гледка както за чуждестранните туристи, така и за хилядите българи, решили да пътуват към най-големия български курорт, пише още в декларацията.

 За съжаление, тежките пътни инциденти отново са част от полицейската хроника, но всичко това очевидно не притеснява управляващите, коментират бургаските депутати от ГЕРБ.  

"За пореден път заявяваме, че той няма да реши проблема с интензивния трафик през АМ „Тракия” към Слънчев бряг, защото пътуващите предпочитат да преминат през Бургас. Това не е алтернативен маршрут към курорта, той няма нищо общо с пътникопотока от над 2 млн. пътника от Летище Бургас", категорични са народните представители.

Категорично се противопоставяме и на опитите на г-н Чайков да спекулира с друга изключително важна тема за региона ни – изграждането на Пътен възел – Запад. Недопустими са изказвания, че проектът не е ангажимент и приоритет на АПИ, като по този начин се бяга от отговорност. Още през 2012 г. държавата е уредила финансиране от 4 млн. лева с трансфер от Министерството на финансите, тоест  финансирането на пътен възел "Запад" е залегнало в бюджета на държавата, пише в декларацията.

Към настоящия момент обаче управляващите упорито отказват да признаят важността и на този проект, както и нуждата от спешната му реализация. Само преди дни кметът на Бургас Димитър Николов призова спешно да бъде отпуснато държавно финансиране. Свидетели сме на километрична пата в Бургас от автомобили, пътуващи от магистрала „Тракия“ към Южното Черноморие през почивните дни. Очевидно обаче за правителството тези проблеми не са на дневен ред, а изказванията им демонстрират липсва на каквато и да е компетентна информираност, заменена с поредните опорни точки, смятата още депутатите от ГЕРБ Бургас.